Godwins lov: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Præciseret oversættelsen af det engelse "as".
m Udskifter http://([\w.-]+\.)?groups\.google\.com/ med https://\1groups.google.com/
Linje 15: Linje 15:
*[[Netetikette]]
*[[Netetikette]]
== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==
* [http://groups.google.com/group/rec.arts.sf-lovers/msg/84426456ad1724f2 Godwin nævner sin egen lov i en nyhedsgruppe] (august 1991)
* [https://groups.google.com/group/rec.arts.sf-lovers/msg/84426456ad1724f2 Godwin nævner sin egen lov i en nyhedsgruppe] (august 1991)
* [http://www.wired.com/wired/archive/2.10/godwin.if_pr.html I "'''Meme, Counter-meme'''" diskuterer Godwin, hvordan denne anti-meme opstod] [2003)
* [http://www.wired.com/wired/archive/2.10/godwin.if_pr.html I "'''Meme, Counter-meme'''" diskuterer Godwin, hvordan denne anti-meme opstod] [2003)



Versionen fra 9. aug. 2015, 20:35

Mike Wayne Godwin (født 26. oktober 1956)

Godwins Lov om Nazi-analogier er et anti-mem formuleret af Mike Godwin i 1990, som beskriver en lovmæssighed i internetdiskussioner. Ved introduktionen til online-miljøet i 1990) var Mike Godwins observans første gang det voksende digitale fællesskab blev præsenteret for en bevidst modarbejdning af en information i ukontrolleret omløb.

Mike Godwin havde observeret, at et insisterende mem - en informationsvirus - havde inficeret debatterne i mange nyhedsgrupper på Usenet: Mange debatter nåede uværgeligt et punkt, hvor en eller anden sammenlignede nogen eller noget med Hitler eller nazister, hvilket altid endte med at blive betragtet som afslutningen på debatten, og at pågældende, der smed dette kort, blev set som debattens taber.

Han var træt af at se dette mem (sammenligningen) dukke op som en retorisk hammer at nedgøre eller afspore en diskussion med - og frygtede at en ukritisk ligestilling af nazistisk Endlösung med debatdeltageres ubetydelige fejl, eller med offentlige politik, ville forvanske den egentlige betydning af Holocaust. Som et eksperiment tilstræbte han derfor udformningen af et "anti-mem" - en informations-vaccination mod brugen af nazi-sammenligninger.

Anti-memet "Godwins Lov om Nazi-analogier" siger: "(efterhånden) Som længden på en online-diskussion vokser, vil sandsynligheden for en sammenligning med Hitler eller nazisme nærme sig 100 %.". (As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one.)

'Anti-memet' begyndte at cirkulere i online-fora, og langsomt døde overforekomsten af nazi-sammenligninger ud. Godwins observerede lovmæssighed muterede over lang tid til det punkt, hvor én, der ikke kendte ham, citerede hans anti-mem for ham som: "Godwins Lov? Er det ikke den, der siger, at når nogen smider nazi-kortet, er diskussionens brugbarhed udtømt?"

Denne mutation af den oprindelige formulering betragtede Mike Godwin som, at hans modangreb på nazi-memet var lykkedes. Hvilket siden har fået ham til at tale for etisk forsvarlig memetisk udformning (memetic engineering), idet han mener at ansvaret for at udrydde negative og destruktive informationsvira påhviler den enkelte.

Se også

Eksterne henvisninger

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.