Devaluering: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
169 bytes fjernet ,  for 7 år siden
Fjerner version 8253514 af 93.190.199.207 (diskussion) + småret
(Jeg har ændret linjen med Eurolande.)
(Fjerner version 8253514 af 93.190.199.207 (diskussion) + småret)
'''Devaluering''' er i [[økonomi]]sk henseende det fænomen, at et land politisk/administrativt beslutter at sænke landets [[valuta]]s kursværdi (pris) i forhold til andre valutaer. En devaluering kan således kun foretages af lande, der aktivt styrer deres valutakurser (dvs. fører [[fastkurspolitik]]). Eurolande kan ikke styre værdien af deres valuta, og hvis der samtidig føres en dårlig finanspolitik (som i Grækenland 2012 og 2015), vil landet have svært ved at betale deres lån.
 
== Devaluering og depreciering ==
 
Lande med [[flydende valutakurs]]er, hvilket i dag omfatter de allerfleste [[vestlige lande]] med en selvstændig valuta (dog ikke [[Danmark]]), vil i sagens natur ind imellem opleve, at deres valuta falder i kurs i forhold til samhandelspartnernes valutaer; et sådant markedsbestemt kursfald er imidlertid ikke en devaluering, men omtales i stedet som en ''[[depreciering]]''.
 
== Revaluering og appreciering ==
== Årsager til og konsekvenser af devalueringer ==
 
En devaluering var især tidligere brugt som et værktøj i den [[økonomisk politik|økonomiske politik]]. Den virker ved at gøre [[import]] dyrere og dermed skabe et fald i importen og omvendt gøre [[eksport]] billigere for udlandet. Begge dele forbedrer [[konkurrenceevne]]n og dermed nettoeksporten[[nettoeksport]]en.
 
Valutanedskrivning kan derfor bruges til at forbedre et lands [[handelsbalance]] og [[betalingsbalance]] og samtidig stimulere [[beskæftigelse]]n. Dog vil en nedskrivning med efterfølgende højere importpriser typisk også medføre øget [[inflation]]. DenDenne vil efterhånden udhule konkurrenceevneforbedringen, så resultatet på længere sigt bliver en uændret beskæftigelse og konkurrenceevne, men et permanent højere inflationsniveau. Derfor er man i de fleste vestlige lande, herunder Danmark, gået væk fra at bruge devalueringsinstrumentet aktivt.
 
== Aktiv valutapolitik i Danmark ==
10.653

redigeringer

Navigationsmenu