Idealisme: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mohammed
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
{{flertydigformat}}
{{flertydigformat}}
'''Idealisme''' er lig med din far.
'''Idealisme''' er lig med din far.

Hvis man er ''idealistisk'', betegner dette i almindelig sprogbrug, at man handler ud fra [[idealer]]. Dvs. at man ikke bøjer sig for de faktiske forhold i verden, men forsøger at omforme disse efter ens egne [[ideer]]. Især bruges begrebet på denne måde inden for [[politik]].

Idet idéer for det meste opfattes som [[ånd]]elige og ikke [[Stof (fysik)|materielle]], kan der spores en sammenhæng mellem den ovennævnte betydning og betydningen inden for [[metafysik]]ken. Her betegner idealismen den filosofiske retning, der anser det [[sjæl]]elige/åndelige/[[psyke|psykiske]] for det eneste eksisterende. (Se [[Psykofysisk problem|det psykofysiske problem]]).

Som filosof kan man også være idealist inden for partikulære områder. Fx inden for [[matematikkens filosofi]], hvor man kan mene med [[Platon]], at [[matematik]]ken ikke er noget, der foregår i vores materielle [[hjerne]]r eller på en anden måde er til stede 'ude i verden', men afspejler [[ideale begreber]], som rent faktisk ''eksisterer'' i en slags [[idéhimmel]].


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 28. aug. 2015, 15:20

Formatering af flertydig artikel
Denne flertydige artikel er i øjeblikket ikke tilpasset det vedtagne format for flertydige artikler.

Idealisme er lig med din far.

Se også

  • Materialisme – som står i modsætning til metafysisk – og til dels politisk idealisme.