Gretelise Holm: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
"Hun dels bosat i København" er nu rettet til "Hun er* dels bosat"
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
Linje 39: Linje 39:


{{FD|1946|Levende|Holm, Gretelise}}
{{FD|1946|Levende|Holm, Gretelise}}
{{autoritetsdata}}


[[Kategori:Faglitterære forfattere fra Danmark]]
[[Kategori:Faglitterære forfattere fra Danmark]]

Versionen fra 1. sep. 2015, 03:38

Gretelise Holm (2012)

Gretelise Holm (født 22. marts 1946 i Tønder) er en dansk journalist, forfatter og samfundsdebattør, særligt engageret i ligestillingsspørgsmål.

Gretelise Holm er født i 1946 i Tønder, men voksede op omkring Kolding. Hun startede i 1. klasse på Vester Nebel Skole, hvorfra turen gik videre til Bramdrupdam Skole, Harte Skole, Søndervangsskolen i Kolding og Vejstrup Skole, hvor hun i 1960 gik ud af 7. klasse. I 1963 tog hun præliminæreksamen fra Kolding Private Realskole, og få uger senere blev hun – som 17-årig – journalistelev på Kolding Folkeblad (1963-65).

Gretelise Holm var i en lang årrække dagbladsjournalist ved først Berlingske og senere Politiken i København, indtil hun i 1983 blev lektor og prorektor ved Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Samtidig var hun ekstern lektor i offentlig information på Aarhus Universitet.

I begyndelsen af 1990'erne var hun redaktør på Kvinden og Samfundet, der udgives af Dansk Kvindesamfund og er verdens ældste eksisterende kvindeblad .

Sammen med sin mand, dr. med. Knut Wallevik, der arbejdede som rådgiver for Danida, var Gretelise Holm i årene 1993-98 bosat i Zimbabwe i det sydlige Afrika. Tiden i Zimbabwe har inspireret både hendes journalistiske og skønlitterære arbejde, ikke mindst finder man tydelige spor i hendes første kriminalroman Mercedes-Benz syndromet (1998) handler om afrikanske kvinders rettigheder og forhold. I 2000 modtog Det Danske Kriminalakademis debutantpris for denne bog.

Gretelise Holm har gennem årene skrevet mere end 30 bøger, først fag- og debatbøger og derefter børne- og ungdomsromaner. I 2002 udkom Paranoia, som var det første bind i krimiserien om Karin Sommer. Der er foreløbig udkommet fire bind i Sommer-serien, og to af dem har været nomineret til Glasnøglen (Årets bedste skandinaviske krimi). Karin Sommer-serien er også udkommet i Tyskland, Holland, Norge, Sverige Tjekkiet.

Holm modtog i 1980 PH-prisen for sin sociale journalistik på Politiken, og i 1990 Ingrid Jespersens store legat for sit arbejde med køn og ligestilling.

Gretelise Holm har to døtre samt tre børnebørn. Hun er dels bosat i København, dels på Sydsjælland i nærheden af Præstø.

Bibliografi

Referencer