Forskel mellem versioner af "ARoS Aarhus Kunstmuseum"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Gendannelse til seneste version ved Cgtbot, fjerner ændringer fra 178.132.237.52 (diskussion | bidrag)
m (Gendannelse til seneste version ved Cgtbot, fjerner ændringer fra 178.132.237.52 (diskussion | bidrag))
 
== Bygningen ==
1MuseetMuseet, der er skabt af [[schmidt hammer lassen architects]], blev indviet den 7. april 2004 (tidligere lå Århus Kunstmuseum i den nedre del af Universitetsparken og ved flytning skiftede det navn til ARoS Aarhus Kunstmuseum). Museumsbygningen måler 52x52 meter og har en højde på ca. 50 meter. På taget af bygningen finder man museets vartegn, den dansk/islandske kunstner [[Olafur Eliasson]]s ''[[Your rainbow panorama]],'' der blev indviet i maj 2011. I november 2013 indviede ARoS Tagpavillonen, der indeholder Sky Room og Sunset Lounge samt [[Olafur Eliasson]]s værk ''Your condensation''.
 
En udvidelse af museet blev offentliggjort i oktober 2014. Udvidelsen omfatter et nyt underjordisk galleri og en stor ny installation af den amerikanske kunstner James Turrell. Udvidelsen skal stå færdig i 2017, hvor Aarhus er udnævnt til [[europæisk kulturhovedstad]].
 
== Dantes ''Den Guddommelige Komedie'' ==
Den kubiske bygning hvori ARoS er, er inspireret af [[Dante]]s ''[[Den Guddommelige Komedie]]''; kælderen er [[helvede]] og tagrummet er [[Himmelen (religion)|himmelen]]. Himmelrummet stod ufærdigt hen de første år, men da ''Your rainbow panorama'' blev indviet den 27. maj 2011 fik bygningen sin afslutning <ref>[http://www.aros.dk/om-aros/presse/2011/olafur-eliassons-mestervaerk-your-rainbow-panorama-aabner-paa-aros/ Olafur Eliassons mesterværk Your rainbow panorama åbner på ARoS] på aros.dk 2011 </ref>. Your rainbow panorama er tegnet af [[Olafur Eliasson]] og består af en cirkel på 5352 meter i diameter, der på tynde søjler svæver 3,5 meter over bygningens tagflade. Det er muligt at gå inde i cirklen og opleve Aarhus by bag glasplader i regnbuens farver. Projektet blev væsentligt dyrere end de først beregnede 30 mio. og færdiggørelse i 2007. Projektet kom til at koste 62 mio. kr. hvilket skyldes at det blev nødvendigt at forstærke bygningen. Your rainbow panorama er betalt af [[Realdania]]. <ref>[http://jp.dk/aarhus/kultur/article2551585.ece ARoS-direktør havde mareridt om regnbuen] JP Aarhus 20-09-11</ref> 15. november 2013 blev Tagpavillonen indviet: Her er kunstneren Olafur Eliasson også repræsenteret med sit værk Your condensation, der er placeret i Sunset Lounge. Tagpavillonen er betalt af Købmand Herman Sallings Fond.
 
== Samlinger ==
97.655

redigeringer

Navigationsmenu