Forskel mellem versioner af "Sandhed"

Spring til navigation Spring til søgning
72 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
strammer lidt op, men der er meget arbejde at gøre med denne artikel
m (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
(strammer lidt op, men der er meget arbejde at gøre med denne artikel)
{{kilder|dato=Uge 26, 2011}}
'''Sandhed''': Ordet bruges i [[logik]]ken, i [[matematik]]ken, i [[religion|religiøs]]- [[filosofi]]ske sammenhænge, i [[logik]]ken, i [[fiktion]]en og i hverdags tale løst om om både [[subjektiv]]e, [[objektiv]]e og [[absolut]]te begreber og begivenheder. [[Leibniz]] skelnede mellem ''faktuelle sandheder'' og ''rationelle sandheder''.<ref name="HendricksV2002Moderne">[[Vincent F. Hendricks]] og [[Stig Andur Pedersen]], ''Moderne elementær logik'', [[Høst & Søns Forlag]], København, 2002</ref> Det Græske ord for "Sandhed" er ''alē′theia'', som betyder "hvordan en sag virkelig forholder sig". Dette betyder, at sandheden findes ved at iagttage foreliggende beviser. Sandheden kan både være det, der stemmer med kendsgerningerne og det, der [[norm|normativt]] er ret og rigtigt.
 
De fleste ordbogsdefinitioner af sandhed nævner en form for overensstemmelse med fakta eller virkeligheden. SandhedEt af mange mulige krav til sandhed er [[kausalitet|slutning fra årsag til virkning]]. Sandhed forstås da som den tidsmessigelogiske eller tidsmæssige forbindelse mellem årsag og virkning. Der er dog ingen genereltglobalt accepterede definitioner af sandhed blandt videnskabsfolk, og en lang række teorier om sandhedsandhedskriterierne bliver fortsat debatteret bredt. Det skyldes at videnskaben kun måler i tid og rum.
 
Den subjektive sandhed kan fastholdes i længere tid af gangen, grundt frygt for forandringer hos subjektet. Den objektive sandhed ændres konstant med tiden.
 
Indenfor logikken betegnes et [[udsagn]] der er sandt "i alle situationer" for en [[tautologi]].<ref name="HendricksV2002Moderne"/> I korthed kan man sige, at en tautologi er et sandhedsudsagn, man ikke bliver klogere af, selv om det er rigtigt. Det matematiske udtryk x = x er således et simpelt eksempel på en tautologi. Et udsagn som: "Hans er ældre end Mette, fordi Mette er yngre end Hans", er også en tautologi, idet der her bliver sagt præcis det samme to gange, om end på to forskellige måder.
 
== Den objektive sandhed ==
Et eksempel på objektiv sandhed er ordet "rund". Det er nemlig sandt at en [[CD]] (medie) er rund, og det er også sandt at en [[kugle]] er rund, selvom disse to objekter langtfra er ens!. Dette skyldes, at [[definition]]en på ''rund'' er intentionel. Dvs., at udsagnet kun er sandt i kraft af en fælles forståelse af begrebet ''rundt'' som [[cirkel|cirkulært]] og i en grad, der tåler produkttolerancer eller unøjagtigheder som man generelt ser bort fra.
 
Dette er dog kun sandt i kraft af en fællesforståelse for begrebet rundt som cirkulært og i en grad der tåler produkttolerancer, eller unøjagtigheder som man generelt ser bort fra.
 
Det Græske ord for "Sandhed" er ''alē′theia'', som betyder "hvordan en sag virkelig forholder sig". Dette betyder at sandheden findes frem ved at skue beviserne, at det der stemmer med kendsgerningerne, eller det der er ret og rigtigt.
 
== Den absolutte sandhed ==
12.481

redigeringer

Navigationsmenu