Borderline-personlighedsforstyrrelse: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Kompletterer, retter et navn (KernBERG) og tilføjer en kilde
m Retter et par stavefejl
Linje 1: Linje 1:
'''Borderline-personlighedsforstyrrelse,''' er en [[personlighedsforstyrrelse]] som ofte bunder i ting der er sket tidligt i ens barndom eller [[social arv]].
'''Borderline-personlighedsforstyrrelse,''' er en [[personlighedsforstyrrelse]], som ofte bunder i ting, der er sket tidligt i ens barndom eller i [[social arv]].
Borderline-diagnosen bruges i dag på en noget forvirrende måde (særligt blandt ikke læger) og det er sjældent helt klart, hvilken form der menes. Der findes følgende grupper:
Borderline-diagnosen bruges i dag på en noget forvirrende måde (særligt blandt ikke-læger) og det er sjældent helt klart, hvilken form der menes. Der findes følgende grupper:
# Emotionelt ustabil personlighedsstruktur (ICD-10) – borderlinetype (modsat den impulsive type),
# Emotionelt ustabil personlighedsstruktur (ICD-10) – borderlinetype (modsat den impulsive type),
# borderline-personlighedsforstyrrelse (DSM-IV og DSM-5) - der svarer til begge de to typer af emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (impulsiv og borderline) i ICD-10<ref name="cf">Specialpsykolog i klinisk psykologi og i psykoterapi Christian A. Stewart-Ferrer har skrevet et omfattende, frit tilgængeligt ''paper'' om [https://www.academia.edu/6944113/Borderline-haandbogen Borderlinestrukturen, borderline-personlighedsforstyrrelsen og de emotionelt ustabile personlighedsforstyrrelser] - som også perspektiverer i forhold til histrionisk, narcissistisk og dyssocial personlighedsstruktur.</ref>,
# borderline-personlighedsforstyrrelse (DSM-IV og DSM-5) - der svarer til begge de to typer af emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (impulsiv og borderline) i ICD-10<ref name="cf">Specialpsykolog i klinisk psykologi og i psykoterapi Christian A. Stewart-Ferrer har skrevet et omfattende, frit tilgængeligt ''paper'' om [https://www.academia.edu/6944113/Borderline-haandbogen Borderlinestrukturen, borderline-personlighedsforstyrrelsen og de emotionelt ustabile personlighedsforstyrrelser] - som også perspektiverer i forhold til histrionisk, narcissistisk og dyssocial personlighedsstruktur, og integrerer kognitiv og psykodynamisk tænkning.</ref>,
# Otto Kernbergs Borderline-personlighedsorganisation (BPO)<ref name="cf"/>,
# Otto Kernbergs Borderline-personlighedsorganisation (BPO)<ref name="cf"/>,
# de fire såkaldt dramatiske [[personlighedsforstyrrelse]]r (Cluster B i DSM-IV og DSM-5)<ref name="cf"/> - og
# de fire såkaldt dramatiske [[personlighedsforstyrrelse]]r (Cluster B i DSM-IV og DSM-5)<ref name="cf"/> - og

Versionen fra 27. okt. 2015, 02:23

Borderline-personlighedsforstyrrelse, er en personlighedsforstyrrelse, som ofte bunder i ting, der er sket tidligt i ens barndom eller i social arv. Borderline-diagnosen bruges i dag på en noget forvirrende måde (særligt blandt ikke-læger) og det er sjældent helt klart, hvilken form der menes. Der findes følgende grupper:

  1. Emotionelt ustabil personlighedsstruktur (ICD-10) – borderlinetype (modsat den impulsive type),
  2. borderline-personlighedsforstyrrelse (DSM-IV og DSM-5) - der svarer til begge de to typer af emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (impulsiv og borderline) i ICD-10[1],
  3. Otto Kernbergs Borderline-personlighedsorganisation (BPO)[1],
  4. de fire såkaldt dramatiske personlighedsforstyrrelser (Cluster B i DSM-IV og DSM-5)[1] - og
  5. borderline-skizofreni (nu kaldet skizotypisk sindslidelse)

En måde at organisere de første fire af de fem nævnte betydninger er at se Cluster B og Kernbergs BPO som nogenlunde identiske, og borderline-personlighedsforstyrrelse/emotionelt ustabil personlighedsstruktur som en af måderne, BPO kan vise sig på, afhængigt af situationen[1]. Dette er der massivt forskningsmæssigt belæg for[1].

Behandling

Personer med borderline kan få terapi, hvor de kan få hjælp til at få indsigt i lidelsen og lære at styre den bedre.

Der er ikke noget medicinsk behandling, der virker som en direkte kur mod borderline, men personer med borderline har større risiko for at udvikle:
Angst, psykoser, depressioner, hallucinationer m.m., hvilket der findes forskellige slags medicin imod.

Eksterne henvisninger

Referencer

  1. ^ a b c d e Specialpsykolog i klinisk psykologi og i psykoterapi Christian A. Stewart-Ferrer har skrevet et omfattende, frit tilgængeligt paper om Borderlinestrukturen, borderline-personlighedsforstyrrelsen og de emotionelt ustabile personlighedsforstyrrelser - som også perspektiverer i forhold til histrionisk, narcissistisk og dyssocial personlighedsstruktur, og integrerer kognitiv og psykodynamisk tænkning.