Forskel mellem versioner af "Hel (Lokes datter)"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
m
Wikilink.
(→‎Eksterne henvisninger: +1, tilføjet billede)
m (Wikilink.)
[[Fil:Hel (1889) by Johannes Gehrts.jpg|thumb|''Hel'' (1889) af [[Johannes Gehrts]], afbildet med hendes hund [[Garm]].]]
{{Harflertydig3|underverdenens gudinde|Hel}}
'''Hel''' er i [[nordisk mytologi]] dødsriget [[Hel (dødsrige)|Hels]] herskerinde, og ikke en særlig rar skikkelse. Hun er datter af [[Loke]] og jættekvinden[[jætte]]kvinden Angerbode, og dermed er hendes søskende [[Midgårdsormen]] og [[Fenrisulven]]. Hendes tre halvsøskende er [[Vale]], [[Narfe]] og [[Sleipner]] (Odins ottebenede hest). Om Hel fortælles det, at hun er halvt blåsort og forrådnet som et lig, og halvt kødfarvet som et levende menneske. Hun er truende, barsk og kold. I sin tid blev hun taget fra sin moders haller af guderne og derpå kastet ned i [[Niflheim]] og fik magt over ni verdener, så hun kunne anvise de døde deres retmæssige opholdssted. Oprindeligt kom alle døde sandsynligvis til Hel i døden, men efter Valhal dukkede op, var det kun dem, som døde af sygdom eller alderdom, som kom til hende. Og alle der døde i kamp kom til Valhal.
 
Alt i Hels rige har triste eller negative navne. Hendes sal hedder Eljudnir, der betyder 'den regnvåde'. Hendes fad hedder Hunger og hendes kniv hedder Sult. Hendes træl kaldes Gangdoven og hendes trælkvinde Ganglad. Hendes dørtærskel kaldes Faldende-fare, hendes seng hedder Kör, der betyder 'sygeleje', og om sengen hænger forhænget 'Broget ulykke'.

Navigationsmenu