Populærkultur: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 6 år siden
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
[[Billede:Elvis impersonators record.jpg|thumb|250 px|[[popmusikk|Pop]]- og [[rock]]emusik er muligvis den mest udbredte form for moderne populærkultur. Billedet viser medlemmer af ''The Association of Professional Elvis Presley Tribute Artists'' som forsøger at hylde [[Elvis Presley]] ved at [[imitation|imitere]] ham i en konkurrence i 2005.]]
 
'''Populærkultur''' er en fællesbetegnelse for [[kultur]]elle [[genre|genre]], udtryk og områder som har vid udbredelse og stor popularitet, for eksempel [[popmusik|pop-]] og [[rockemusikrockmusik]], [[triviallitteratur|kiosklitteratur]], [[ugeblad]]e, [[tegneserie]]r, [[film]] og [[tv]], [[computerspil]] og [[internet]]. Populærkultur står særlig stærkt blandt ungdommen.
 
Ordet «populærkultur» bruges ofte [[synonym]]t med begreber som underholdningskultur, massekultur, breddekultur, almenkultur, mainstreamkultur, vulgærkultur og lavkultur. Begrebet står ofte i kontrast til «seriøs» og smal finkultur eller elitekultur, for eksempel i form af [[klassisk musik]], abstrakt [[billedkunst]], [[avantgardisme]], [[modernisme]] og anden eksperimenterende og mere udfordrende [[kunst]]. Grænserne mellem den banale vulgærkultur, det vil sige det hverdagslige og folkelige, og den højværdige elitekultur er alligevel flydende, og de kulturelle udtryk går meget ofte over i og låner træk fra hinanden.
Populærkultur kendetegnes af en let tilgængelig, genkendelig og forståelig [[form]]. Elementerne er enkle og følger faste formler og opskrifter og består ofte af velkendte [[cliche]]er. Indholdet og [[budskab]]et skal i første række [[underholdning|underholde]] og behage publikum, ikke problematisere og kræve for meget anstrengelse, men være ufarlig [[humor]]istisk, passe spønnende, overdrevent følelsesladet eller bare [[æstetik|æstetisk]] tiltalende.
 
Populærkulturen er oftere styret af kommercielle kræfter som skal tjene penge på kulturen, enten det er rene [[reklame]]udtryk eller for eksempel [[genrefilm]] og [[genrelitteratur|-litteratur]] som [[gyserfilm]]er, romantiske komedier, dameromaner og [[krimbøgerkrimibøger]].
 
Populækulturen følger populære [[trend]]er i samtiden og har meget ofte taget nye medier og udtryk i brug for at nå masserne. Det gælder blandt andet illustrerede ugeblader, tegneserier, film, radio, tv, jazz, pop, rock og internet, medier og genre som alle er blevet anklaget for at være ensidig underholdende, fordummende og moralsk skadeligt. Dette gør også populærkulturen mere [[mode]]præget end den traditionelle, seriøse kultur. Samtidig har den frie, uafhængige og udprøvende kunst fra slutningen af 1800'erne i større grad udfordret og provokeret publikum. God og dårlig kvalitet hænger altså sjældent sammen med genre, form eller popularitet, men bliver istedet bestemt af udførelsen og håndværket, af [[kreativitet]], [[originalitet]] og evnen til at overraske og berige publikum med nye og stærke [[oplevelse]]r.
*[[Ungdomskultur]]
*[[Triviallitteratur]]
*[[TVTv-serier]]
 
{{commonscat|Popular culture}}
4.201

redigeringer

Navigationsmenu