Linje 250S: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Fakta: +wikilink
Linje 39: Linje 39:
[[Fil:Copenhagen bus line 250S 2015.png|thumb|Linje 250S i november 2015.]]
[[Fil:Copenhagen bus line 250S 2015.png|thumb|Linje 250S i november 2015.]]
* Linjeføring
* Linjeføring
** Buddinge st. - Buddingevej - Gladsaxe Ringvej - Gladsaxevej - Høje Gladsaxe Vej - Hareskovvej - Bellahøj - Borups Allé - Bispeengbuen - Ågade - Åboulevard - Bülowsvej - Rosenørns Allé - Gyldenløvesgade - H.C. Andersens Boulevard - Rådhuspladsen - Vesterbrogade - Hovedbanegården - Bernstorffsgade - Hambrosgade - Rysensteensgade - Langebro - Amager Boulevard - Klaksvigsgade - Thorshavnsgade - Njalsgade - Isafjordsgade - Halfdansgade - Leifsgade - Kigkurren - Artillerivej - Vejlands Allé - > Center Boulevard > Center Østvej >(/< Vejlands Allé < Ørestads Boulevard <) - Bella Center st.
** Buddinge st. - Buddingevej - Gladsaxe Ringvej - Gladsaxevej - Høje Gladsaxe Vej - Hareskovvej - Bellahøj - Borups Allé - Bispeengbuen - Ågade - Åboulevard - Bülowsvej - Rosenørns Allé - Gyldenløvesgade - H.C. Andersens Boulevard - Rådhuspladsen - Vesterbrogade - Hovedbanegården - Bernstorffsgade - Hambrosgade - Rysensteensgade - Langebro - Amager Boulevard - Klaksvigsgade - Thorshavnsgade - [[Njalsgade]] - Isafjordsgade - Halfdansgade - Leifsgade - Kigkurren - Artillerivej - Vejlands Allé - > Center Boulevard > Center Østvej >(/< Vejlands Allé < Ørestads Boulevard <) - Bella Center st.


* Overordnede linjevarianter
* Overordnede linjevarianter

Versionen fra 16. dec. 2015, 12:23

Linje 250S på Ågade ved Telefonhuset.

Linje 250S er en buslinje i København mellem Buddinge st. og Bella Center st. Linjen er en del af Movias S-busnet og er udliciteret til Keolis, der driver linjen fra sit garageanlæg ved Stamholmen. Linje 250S blev oprettet 25. september 1994. Fra 3. april 2001 til 21. oktober 2012 blev linjen betjent af dobbeltdækkerbusser. De kørte også på enkelte andre linjer i Hovedstadsområdet, men linje 250S blev både den første og sidste linje til at have dem.

Historie

Dobbeltdækkerbus på linje 250S på Amagerbrogade i 2005.
Linje 250S passerer under gang- og cykelbroen Åbuen.

De første konkrete planer til det, der skulle blive til S-busnettet, fremkom i Kollektiv Trafikplan 1989, hvor det blev foreslået at oprette syv såkaldte "superbuslinjer" i årene 1989-1993 og yderligere efter 1993. Tanken var at de skulle fungere som regionale forbindelser på tværs af de eksisterende S-baner og fjernbaner og samtidig komplettere dem. Rejsehastigheden skulle være høj med få stoppesteder undervejs, og frekvensen og komforten skulle ligeledes være høj. Desuden skulle der være et samlet design- og sloganprogram for hele det nye system. Endelig var det tanken, at de nye linjer ikke bare skulle have numre men også kunne have hver deres navn, der skulle stå med store bogstaver på siden af busserne.

En af de påtænkte linjer var en dobbeltradiallinje med betegnelsen Superbus "Langebro" og linjeføringen Dragør - Tårnby - Langebro - København H - Gladsaxe Trafikplads. Den nye linje ville erstatte linje 64 til Gladsaxe og linje 73E til Dragør, idet den i modsætning til sidstnævnte ville komme til at køre i hele driftstiden og ikke kun i dagtimerne. På sigt forventedes det, at når den planlagte tunnelbane til Amager åbnede, skulle linjen afkortes fra Dragør til den nye Amagerbro st. Navnet "Langebro" hentydede til Langebro mellem Sjælland og Amager som linjen ville køre over.

De første tre linjer i det nye net blev oprettet 21. oktober 1990. På det tidspunkt var navnet Superbusser dog blevet ændret til S-busser, ligesom ideen med navne på de enkelte linjer var blevet droppet til fordel for numre med hele hundreder, her linje 300S, 400S og 600S. De næste skud på stammen kom 2. juni 1991 med oprettelsen af linje 200S[1] og 23. maj 1993 med oprettelsen af linje 500S. 25. september 1994 kom turen så til linje 250S, der i den endelige udgave kom til at køre fra Buddinge st. via Bellahøj, Rådhuspladsen og Sundbyvester Plads til Københavns Lufthavn. Samtidig ændredes nummer-princippet, så tværlinjer har numre der ender på 00, mens tværlinjer har numre der ender på 50. Den nye linje erstattede linje 64, der kørte mellem Rådhuspladsen og Ballerup st., linje 74E, der kørte mellem Buddinge st. og Sundbyvester Plads, og linje 163, der kørte mellem Gladsaxe Trafikplads og Københavns Lufthavn. Desuden blev linje 32 afkortet fra Lufthavnen til Sundbyvester Plads. Den oprindeligt påtænkte kørsel til Dragør indgik delvist i linje 350S, der oprettedes 24. september 1995.

Fra starten var driften forstærket i myldretiden mellem Bellahøj og Sundbyvester Plads, men det blev ændret flere gange i de følgende år. I første omgang ændredes det 1. januar 1995, så der mod nord enten kørtes fra Lufthavnen til Bellahøj eller fra Sundbyvester Plads til Buddinge st. Fra 28. maj 1995 koncentrerede man imidlertid ekstrakørslen på den sydlige halvdel af linjen, så der kørtes mellem Rådhuspladsen og Lufthavnen i begge retninger, idet en ny linje 67 samtidig erstattede kørslen nord for Rådhuspladsen. 2. juni 1996 afkortedes ekstrakørslen fra Rådhuspladsen til Københavns Hovedbanegård men forlængedes tilbage igen 28. september 1997. I den modsatte ende afkortedes den fra Lufthavnen til Sundbyvester Plads 27. september 1998 efter indvielsen af Øresundsbanen til Lufthavnen.

Ved årtusindskiftet begyndte fremtiden efterhånden at melde sig i form af den forestående åbning af metroen, der ville medføre reduktioner i busnettet. En mulighed i den forbindelse var generelle nedskæringer og tilpasninger, hvilket for linje 250S ville betyde reduktioner i ekstrakørslen mellem Rådhuspladsen og Sundbyvester Plads i myldretiden. Det tilpassede net var dog en mindre heldig løsning i forhold til S-busserne som sådan. For i og med at de springer en række stoppesteder over, er det nødvendigt med supplerende buslinjer til at betjene dem, hvilket betyder at nogle strækninger nemt får dobbelt betjening. Linje 250S blev for eksempel på den måde suppleret af linje 11 på Amagerbrogade og linje 68 til Gladsaxe. Det problem kunne imidlertid løses med indførelsen af et stambusnet, senere etableret som A-busser, med stop ved alle stoppesteder. Det betød imidlertid også en række ændringer af det øvrige linjenet. Linje 250S tænktes således også omlagt fra Hovedbanegården ad Kalvebod Brygge og Vasbygade til Teglholmen, hvorved den ville erstatte linje 150S' kørsel til Fisketorvet. Kørslen til Amager skulle så imens overtages af de senere linje 2A og 5A. I den endelige løsning valgte man imidlertid at bibeholde linjeføringen for linje 250S, da A-busnettet blev etableret 20. oktober 2002, idet ekstrakørslen dog blev erstattet af den nye linje 5A.

I 2004 betød anlægget af metroens Østamagerbanen et par ændringer. I første omgang omlagdes linjen 23. maj 2004 ad Kastruplundgade - Alleen - Amager Strandvej i stedet for ad Skøjtevej. Mindre end et halvt år efter ændredes kørslen til Saltværkvej - Amager Landevej, idet banen ikke ville kunne passeres ved hverken Alleen, hvor den nye Kastrup st. anlagdes, eller ved Skøjtevej, hvor banens bro over vejen blev for lav til dobbeltdækkerbusserne.

16. marts 2008 skete der en række omlægninger af busnettet på Amager, der for linje 250S' vedkommende betød farvel til Lufthavnen og goddag til Islands Brygge. Nærmere betegnet omlagdes den fra Amager Boulevard ad Klaksvigsgade, Isafjordsgade og Artillerivej til endestationen for enden af sidstnævnte gade. Omlægningen erstattede linje 40, Islands Brygges traditionelle buslinje, der omlagdes til Refshaleøen, mens kørslen til Lufthavnen blev overtaget af linje 5A, der forlængedes dertil. Omlægningen betød at linje 250S atter fik ekstrakørsel i myldretiden, nu mellem Hovedbanegården og Artillerivej. Til gengæld betød det også en devaluering af S-buskonceptet med stop ved alle stoppesteder på Islands Brygge, hvis sydlige del ikke betjentes af andre linjer. Også andetsteds blev linjen ændret, idet den omlagdes ad Rosenørns Allé forbi Forum st.

I 2011-2012 blev kørslen på Islands Brygge ændret flere gange. I første omgang omlagdes linjen midlertidigt 20. juni 2011 ad gaden Islands Brygge i stedet for ad Artillerivej. Den sydlige del af Artillerivej blev efterfølgende omlagt med inddragelse af den hidtidige August Gardes Vej, så den kom i direkte forbindelse med den hidtidige Lossepladsvej, der også blev en del af Artillerivej. Linje 250S forlængedes 1. april 2012 ad den nye Artillerivej og videre ad Vejlands Allé til Bella Center st. Det var tanken, at forlængelsen kun skulle ske i sommerhalvåret, men 21. oktober 2012 blev den gjort helårlig. Samtidig ændredes sløjfekørslen ved Bella Center st. til kørsel mod uret mod hidtil med uret. På Islands Brygge ophørte den midlertidige omlægning fra året før, så der atter kørtes ad Artillerivej, og myldretidsturene afkortedes fra Artillerivej til Kigkurren.

Seneste permanente ændring fandt sted 13. april 2014, da linjen omlagdes ad Rosenørns Allé - Bülowsvej i stedet for ad H.C. Ørsteds Vej - Åboulevard som følge af problemer med kø.

Dobbeltdækkerbusserne på linje 250S

Dobbeltdækkerbus på prøve ved Rådhuspladsen i 1998.
Den definitivt sidste dobbeltdækkerbus på linje 250S efter ankomst til Buddinge Station.

I slutningen af 1990'erne begyndte det daværende Hovedstadsområdets Trafikselskab (HT) at gøre sig tanker om indsættelse af dobbeltdækkerbusser på store linjer. De ville have plads til omtrent lige så mange passagerer som ledbusser men med en større andel af siddepladser,[2] samtidig med at de optog mindre plads på gaderne. Tanken var for så vidt ikke ny, og DSB havde da også haft op til fire dobbeltdækkerbusser i daglig drift på linje 121 fra 1949 til 1964.[3] I 1970 forsøgte Københavns Sporveje (KS) sig med to dobbeltdækkerbusser lånt fra Stockholm på linje 14.[4] Busserne var en succes hos publikum, men flere lave jernbaneviadukter begrænsede hvilke linjer, de kunne indsættes på. Det var da også en væsentlig årsag til, at DSB og KS' arvtager HT i 1975 i stedet valgte at satse på ledbusser.[5]

I foråret 1998 forsøgte man sig imidlertid igen, nu på linje 250S med en dobbeltdækkerbus lånt i Berlin, som passagerne generelt viste sig positive overfor.[2] Som første linje med dobbeltdækkerbusser i permanent drift udså man linje 350S og på længere sigt var linje 1 og 16 også i tankerne.[6] Efterfølgende viste det sig dog, at man ikke kunne få dobbeltdækkerbusser, der både havde tilstrækkelig ståhøjde og kunne komme under diverse broer undervejs.[7] HT havde dog ikke tabt modet og satsede i stedet på linje 97N, 250S og 300S, hvor der ved HT's 9. udbud i 1999 skulle bydes med både dobbeltdækkerbusser og ledbusser.[8] Udbuddet resulterede i januar 2000 i at linje 97N og 250S, der delte busser, skulle have indsat dobbeltdækkerbusser fra forventet midten af 2000.[9] Ved samme lejlighed forventedes det, at der i løbet af de følgende 10 år skulle indsættes yderligere 200 dobbeltdækkerbusser på de tunge buslinjer i København, svarende til 20 % af alle HT's busser.[10] Linje 300S måtte man dog opgive at indsætte dobbeltdækkerbusser på, da jernbanebroen ved Lyngby st. viste sig at være for lav,[11][12] ligesom de heller ikke kom ud at køre på linje 97N.[2] Til gengæld resulterede HT's 10. udbud i 2000 i dobbeltdækkerbusser til linje 10.[13]

Dobbeltdækkerbusserne til linje 250S, 22 engelskbyggede Volvo B7L Pusher/East-Lancs,[14] blev nogle måneder forsinkede, men 3. april 2001 kunne man indvie driften med de første af dem ved et arrangement på Axeltorv.[15] Fra 27. september 2001 blev 14 næsten tilsvarende dobbeltdækkerbusser indsat på linje 10,[16][17] hvorefter der var i alt 36 dobbeltdækkerbusser i drift.[2] Flere blev det imidlertid ikke til. For imens var man som nævnt ovenfor gået i gang med at planlægge ændringerne af busnettet i forbindelse med åbningen af metroen i 2002. Ved et tilpasset net var det tanken, at der skulle indsættes dobbeltdækkerbusser på linje 100S, 250S, 350S og 650S. Ved stambusser regnede man med at indsætte dobbeltdækkerbusser på de senere linje 1A, 4A og 5A. I praksis blev det imidlertid ikke til flere dobbeltdækkerbusser, og da man begyndte indførelsen af stambusser, nu kendt som A-busser, blev det de længere enetages 13,7 m-busser, der kom til at skaffe den ekstra kapacitet.

Indførelsen af A-busnettet betød imidlertid også ændringer af en række andre linjer, heriblandt linje 10 og 250S, og her blev dobbeltdækkerbusserne til et problem. For da linje 250S fik nedskåret driften i oktober 2002, var det begrænset hvilke andre linjer, de overskydende dobbeltdækkerbusser kunne indsættes på uden at få problemer med lave broer, træer og andre forhindringer. I første omgang indsattes de overskydende dobbeltdækkerbusser på linje 72E i 2002-2003[18] og efterfølgende på linje 650S i 2003-2004, linje 65E i 2004-2012 og linje 16E i 2010-2011,[19] der alle havde det til fælles, at de egentlig slet ikke havde brug for store busser.[2] Også linje 66 havde i 2011-2012 dobbeltdækkerbusser, her som ekstrakørsel.[20] Kollegaerne fra linje 10 blev i øvrigt flyttet til linje 15 i maj 2003, hvor de gjorde noget mere gavn, indtil de der blev taget ud af drift i oktober 2007.[21][2]

I oktober 2011 offentliggjorde Movia, at dobbeltdækkerbusserne stoppede med at køre i København, da kontrakten med entreprenøren udløb den 21. oktober 2012.[22] Ifølge Movia var dobbeltdækkerbusserne for høje for mange broer, hvilket begrænsede deres mulighed for at komme rundt i byen. Desuden havde passagererne svært ved at vænne sig til at gå op ad trappen for at få en siddeplads, hvorfor de mange siddepladser ovenpå blev udnyttet dårligt.[23] Dobbeltdækkerbusserne på linje 250S blev efterfølgende afløst af 13,7 m-busser,[24] mens linje 65E, der på det tidspunkt var den eneste anden linje med dobbeltdækkerbusser, blev nedlagt.[25] Da sidstnævnte linje imidlertid kun kørte i myldretiden blev sidste dag der fredag 19. oktober 2012, mens linje 250S fik en dag ekstra med dobbeltdækkerbusser. Ved ettiden om natten mellem lørdag 20. oktober og søndag 21. oktober 2012 var det imidlertid slut, da den sidste dobbeltdækkerbus fra Bella Center st. ankom til Buddinge st.

Fakta

Linje 250S i november 2015.
  • Linjeføring
    • Buddinge st. - Buddingevej - Gladsaxe Ringvej - Gladsaxevej - Høje Gladsaxe Vej - Hareskovvej - Bellahøj - Borups Allé - Bispeengbuen - Ågade - Åboulevard - Bülowsvej - Rosenørns Allé - Gyldenløvesgade - H.C. Andersens Boulevard - Rådhuspladsen - Vesterbrogade - Hovedbanegården - Bernstorffsgade - Hambrosgade - Rysensteensgade - Langebro - Amager Boulevard - Klaksvigsgade - Thorshavnsgade - Njalsgade - Isafjordsgade - Halfdansgade - Leifsgade - Kigkurren - Artillerivej - Vejlands Allé - > Center Boulevard > Center Østvej >(/< Vejlands Allé < Ørestads Boulevard <) - Bella Center st.
  • Overordnede linjevarianter
    • Buddinge st. - Bella Center st.
    • Buddinge st. - Kigkurren
  • Materiel (fælles med linje 94N)[26]
    • 1 VDL Citea CLE 137
    • 13 VDL Citea XLE 137
Fra Entreprenør og garage
25-09-1994 Bus Danmark, Artillerivej
02-06-1996 Bus Danmark, Islev
30-05-1999 Arriva, Ballerup
02-07-2000 City-Trafik, Thorvald Borgs Gade
21-10-2012 Nettbuss, Stamholmen
Sep./okt. 2014 Keolis, Stamholmen

Kronologisk oversigt

Dato Hændelse
25-09-1994 Linje 250S oprettes ad følgende rute:
Københavns Lufthavn, Indenrigs - Københavns Lufthavn, Udenrigs - Ellehammersvej - Amager Strandvej - Skøjtevej - Kastruplundgade - Saltværksvej - Amager Landevej - Sundbyvester Plads - Amagerbrogade - Amager Boulevard - Langebro - Rysensteensgade - Hambrosgade - Bernstorffsgade - Hovedbanegården - Vesterbrogade - Rådhuspladsen - H.C. Andersens Boulevard - Gyldenløvesgade - Åboulevarden - Ågade - Bispeengbuen - Borups Allé - Bellahøj - Hareskovvej - Høje Gladsaxe - Gladsaxevej - Gladsaxe Ringvej - Buddingevej - Buddinge st.
I myldretiden køres ekstra mellem Sundbyvester Plads og Bellahøj.
Linjen erstatter linje 64, 74E og 163E, der nedlægges. Desuden afkortes linje 32 fra Lufthavnen til Sundbyvester Plads.[27]
19-11-1994 Endestationen i Lufthavnen flyttet fra Indenrigs til Udenrigs.[28][29]
01-01-1995 Kørslen i myldretiden ændres, så der mod nord enten køres fra Lufthavnen til Bellahøj eller fra Sundbyvester Plads til Buddinge st.[29]
28-05-1995 Kørslen i myldretiden ændres, så ekstrakørslen nu er mellem Lufthavnen og Rådhuspladsen. Mellem Rådhuspladsen og Bellahøj erstattes ekstrakørslen af ny linje 67.[30]
15-03-1995 - ca. 01-10-1995 Omlægges fra Langebro ad Rysensteensgade - Vester Voldgade - Kalvebod Brygge - Puggaardsgade - Hambrosgade til Bernstorffsgade. Omlægningen gælder kun i retning mod Buddinge st. og skyldes reparation af Langebro.[31]
15-08-1995 - 12-11-1995 Omlægges i retning mod Buddinge st. så der køres direkte ad Hammerichsgade i stedet for via Rådhuspladsen. Omlægningen skyldes ombygning af Rådhuspladsen.[32]
02-06-1996 Der indsættes ledbusser.
Ekstrature mellem Lufthavnen og Rådhuspladsen afkortes fra Rådhuspladsen til Hovedbanegården.[33]
28-09-1997 Myldretidsturene til Hovedbanegården forlænges atter til Rådhuspladsen.[34]
??-??-1998 - 30-04-1998 Der indsættes forsøgsvis en dobbeltdækkerbus lånt hos Berliner Verkehrsbetriebe (BVG).[35]
27-09-1998 Forlænges til Københavns Lufthavn, Indenrigs udenom den gamle udenrigsterminal. Korte ture nu kun mellem Rådhuspladsen og Sundbyvester Plads.[36]
02-07-2000 Endestationen i Københavns Lufthavn flyttes igen fra Indenrigs til Udenrigs.
Ny kontrakt med dobbeltdækkerbusser, som dog først leveres og idriftsættes i 2001.[37][38]
27-07-2000 - okt/nov 2000 Myldretidsturene til Rådhuspladsen omlægges i retning mod denne ad Tietgensgade - H.C. Andersens Boulevard. Omlægningen skyldes bilkøer som følge af vejarbejde ved Hovedbanegården.[39]
03-04-2001 Der indsættes dobbeltdækkerbusser.[40]
20-10-2002 Myldretidsture mellem Rådhuspladsen og Sundbyvester Plads/Lufthavnen udgår og erstattes af ny linje 5A.[41][42]
23-05-2004 Omlægges ad Kastruplundgade - Alleen - Amager Strandvej. Omlægningen skyldes etablering af metroens Østamagerbanen.[43]
17-10-2004 Omlægges ad Saltværksvej i stedet for ad Skøjtevej. Omlægningen skyldes at højden på broen over Skøjtevej ændres i forbindelse med anlæg af metro.[44]
07-09-2005 - 14-09-2005 Omlægges ad Hillerødmotorvejen - Gladsaxe Møllevej - Gladsaxe Ringvej.[45]
ca. 04-03-2007 - 12-03-2007 Omlægges ad Tietgensgade - H.C. Andersens Boulevard. Omlægningen skyldes afspærring af en del af Hambrosgade til brug for ekstra opstillingsplads for politiets køretøjer i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset.[46][47]
16-03-2008 Omlægges ad H.C. Ørsteds Vej - Forum st. - Rosenørns Allé i stedet for ad Åboulevard.
Afkortes og omlægges så der i stedet for at køre til Lufthavnen fra Amager Boulevard køres ad Klaksvigsgade - Thorshavnsgade - Njalsgade - Isafjordsgade - Halfdansgade - Leifsgade - Kigkurren - Artillerivej til Islands Brygge, Artillerivej. Kørslen til Lufthavnen overtages af linje 5A, der forlænges dertil, mens linje 250S selv erstatter linje 40, der omlægges til Refshaleøen. Om morgenen er der forstærket drift fra Hovedbanegården til Artillerivej og om eftermiddagen omvendt.[48]
12-06-2008 - 19-06-2008 Omlægges i retning mod Buddinge st. ad Hammerichsgade - Jernbanegade - Rådhuspladsen - Vester Voldgade - Jarmers Plads. Omlægningen skyldes renovering af stoppested på Rådhuspladsen.[49]
20-06-2011 - 21-10-2012 Omlægges ad Sturlasgade - Islands Brygge - Thorvald Borgs Gade i stedet for ad Artillerivej. Omlægningen skyldes vejarbejde.[50][51]
02-01-2012 - 03-09-2012 Omlægges ad Hammerichsgade - Jernbanegade i retning mod Buddinge st.[52]
18-01-2012 - jan/feb 2013 Omlægges ad H.C. Andersens Boulevard - Tietgensgade i retning mod Buddinge st. Omlægningen gælder kun i tidsrummet kl. 19-06 og skyldes vejarbejde i Bernstorffsgade.[53][54]
01-04-2012 Omlægges og forlænges i sommerhalvåret ad "gammel" Artillerivej - August Gardes Vej (nu "ny" Artillerivej) - Lossepladsvej (nu "ny" Artillerivej) - Vejlands Alle til Bella Center st. med sløjfe ad Vejlands Alle - Ørestads Boulevard - Center Østvej - Center Boulevard. Korte ture afkortes til Thorvald Borgs Gade, i det der vendes på garageanlægget.[55]
??-04-2012 Omlægges ad "gammel" Artillerivej - Lossepladsvej. Omlægningen skyldes vejomlægning.[56]
01-05-2012 - 06-10-2012 Omlægges ad Halfdansgade - Snorresgade. Omlægningen skyldes vejarbejde.[56]
21-10-2012 Dobbeltdækkerbusserne erstattes af 13,7 m-busser.[57]
Endestationen ved Bella Center st. så der køres i sløjfe ad Center Boulevard - Center Østvej - Ørestads Boulevard - Vejlands Alle, dvs. modsat af før. Kørsel til Bella Center st. gøres samtidig helårlig.
Omlægges så der atter køres ad Kigkurren - Artillerivej. Korte tures endestation ved Islands Brygge flyttes fra Artillerivej til Kigkurren.[58]
19-09-2013 - 29-09-2013 Omlægges ad Hammerichsgade - Jernbanegade i retning mod Buddinge st. og fra Gyldenløvesgade ad Hammerichsgade til Bernstorffsgade i retning mod Bella Center st. Omlægningen skyldes vejarbejde på Vesterbrogade.
13-04-2014 Omlægges i begge retninger ad Rosenørns Allé - Bülowsvej i stedet for H.C. Ørsteds Vej - Åboulevard. Omlægningen skyldes problemer med kø.[59]
06-05-2015 - sep. 2015 Omlægges ad Halfdansgade - Islands Brygge - Ved Langebro i retning mod Buddinge st. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde.[60]
07-09-2015 - 20-11-2015 Omlægges ad Artillerivej - Njalsgade i retning mod Buddinge st. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde.[61]

Kilder

  • Kollektiv trafikplan 1989, s. 42-47, Hovedstadsrådet, 1989.
  • Forslag til stambusplan - sammenfatning, Hovedstadens Udviklingsråd, 2001. ISBN 87-90269-58-6
  • S som succes af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 150/2000, s. 4-12.
  • Køreplaner og informationer om linjeændringer fra Hovedstadsområdets Trafikselskab, HUR Trafik og Movia.
  • Løbende oversigter over linjeændringer og notitser i Busfronten, medlemsblad for foreningen Busfronten.

Noter

  1. ^ Ruteændringer i Hovedstadsområdet pr. 02.06.1991, Busfronten 72/1991, s. 7-10.
  2. ^ a b c d e f 10 år med dobbeltdækkere i København, Myldretid.dk, 3. april 2011.
  3. ^ Spørgsmål og svar, BYtrafik 4/1973, s. 91-92.
  4. ^ Notits under Bagperronen, BYtrafik 4/1970, s. 90.
  5. ^ Ledbus frem for todækker af Søren Palsbo. BYtrafik 4/1975, s. 92-94.
  6. ^ 8. udbudsrunde af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 131/1998, s. 13-14.
  7. ^ 8. udbudsrunde 30.5.99, Busfronten 132/1998, s. 3-7.
  8. ^ HTs 9. udbudsrunde af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 139/1999, s. 6-8.
  9. ^ 38 dobbeltdækkere til København af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 8. juni 1999.
  10. ^ City-Trafik og Arriva vinder HT-genudbud af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 9. januar 2000.
  11. ^ HTs genudbud af 9. udbud af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 145/2000, s. 7.
  12. ^ Ingen dobbeltdækkere på linie 300S af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 22. marts 2000.
  13. ^ HTs 10. udbud afgjort af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 16. oktober 2000.
  14. ^ Første HT-dobbeltdækker præsenteret af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 28. december 2000.
  15. ^ HTs dobbeltdækkere indviet på Axeltorv af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 3. april 2001.
  16. ^ Notits under Ryvang, Busfronten 156/2001, s. 8.
  17. ^ Arrivas todækkerbusser af Lars Ersgaard. Busfronten 160/2002, s. 12.
  18. ^ HT/HUR-linieændringer 20.10.02 af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 164/2002, s. 12-13.
  19. ^ City-Trafik 2822 på Sjælør Boulevard, København
  20. ^ City-Trafik 2807 på Fabriksmestervej på Holmen, København
  21. ^ Arriva 1446 ved Husum Torv
  22. ^ Movias 9. udbud i gang af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 9. oktober 2011.
  23. ^ Habermann, Noe (20. september 2012). "Slut med dobbeltdækkere". Magasinet KBH. Hentet 8. april 2014.
  24. ^ Movias udbud A9 og S5 afgjort, Myldretid.dk, 29. februar 2012.
  25. ^ Linjeændringer 21.10.2012 af flere forfattere. Busfronten 246/2012, s. 8-11.
  26. ^ Stamholmen, Garagefakta på Myldretid.dk, 13. maj 2015.
  27. ^ Ændringer i forbindelse med køreplansskiftet 25.09.94, Busfronten 100/1994, s. 15-17.
  28. ^ HT, Ændringer i køreplaner..., Busfronten 101/1994, s. 3-4.
  29. ^ a b HT linie- og køreplansændringer af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 104/1995, s. 3-4.
  30. ^ HT linieændringer 28.5.1995 af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 105/1995, s. 9-10.
  31. ^ Øvrige HT linieændringer af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 104/1995, s. 4-5.
  32. ^ Rådhuspladsen af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 106/1996, s. 5-7.
  33. ^ HT linieændringer 2.6.96 af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 115/1996, s. 3-5.
  34. ^ Planlagte HT linieændringer 28.9.97 af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 123/1997, s. 9-11.
  35. ^ HT går i luften af Thomas Hildebrand. Busfronten 128/1998, s. 23.
  36. ^ HT linieændringer 27.9.98 af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 131/1998, s. 15-18.
  37. ^ HT linieændringer 2.7.2000 af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 146/2000, s. 3-5.
  38. ^ Øvrige HT linieændringer af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 146/2000, s. 5.
  39. ^ Øvrige HT-linieændringer af Jesper Kiby Denborg m.fl. Busfronten 147/2000, s. 6-7.
  40. ^ Festlig indvielse af 2-dækkerne af Lars Ersgaard. Busfronten 153/2001, s. 10-11.
  41. ^ A-busserne - metro på gadeplan af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 161/2002, s. 11-14.
  42. ^ Køreplan Busser og tog, Hovedstadens Udviklingsråd, 20. oktober 2002, s. 636-641.
  43. ^ HUR Trafik linjeændringer af flere forfattere. Busfronten 179/2004, s. 3-10.
  44. ^ HUR-linjeændringer 17.10.2004 af Thomas de Laine. Busfronten 179/2004, s. 10-13.
  45. ^ Øvrige linjeændringer af Thomas de Laine. Busfronten 189/2005, s. 3-4.
  46. ^ Movia-linjeændringer, område Hovedstaden af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 200/2007, s. 4-5.
  47. ^ Linjeændringer hos Movis, område Hovedstaden af Thomas Hildebrand, Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 204/2007, s. 3-6.
  48. ^ Linjeændringer 16.3.2008 i område Hovedstaden af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 208/2008, s. 3-13.
  49. ^ Linjeændringer i område Hovedstaden af Jesper Kiby Denborg, Jørgen Bonne og Thomas de Laine. Busfronten 211/2008, s. 9-11.
  50. ^ Øvrige linjeændringer i område Hovedstaden af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 236/2001, s. 4-8.
  51. ^ Rettelser og tilføjelser til linjeændringer før 14.8.2011 af flere forfattere. Busfronten 240/2012, s. 3-4.
  52. ^ Linjeændringer efter 11.12.2011 af flere forfattere. Busfronten 240/2012, s. 24.
  53. ^ Linjeændringer efter 11.12.2011 af flere forfattere. Busfronten 240/2012, s. 24.
  54. ^ Linjeændringer før 9.12.2012 af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 248/2013, s. 3-4.
  55. ^ Linjeændringer 1.4.2012 af Jesper Kiby Denborg, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 242/2012, s. 4-5.
  56. ^ a b Linjeændringer efter 1.4.2012 af Jesper Kiby Denborg, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 242/2012, s. 6-8.
  57. ^ Farvel til dobbeltdækkerne i København af Thomas de Laine. Busfronten 246/2012, s. 13-14.
  58. ^ Linjeændringer 21.10.2012 af flere forfattere. Busfronten 246/2012, s. 8-11.
  59. ^ Linjeændringer 13.4.2014 af flere forfattere. Busfronten 257/2014, s. 7.
  60. ^ Fjernvarmearbejde på Islands Brygge, Moviatrafik.dk.
  61. ^ Linje 250S, Moviatrafik.dk. Sidst kontrolleret 8. oktober 2015.

Eksterne henvisninger