Flod: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Rmir2, fjerner ændringer fra 87.104.9.28 (diskussion | bidrag)
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
Linje 45: Linje 45:
{{Commonscat|Rivers}}
{{Commonscat|Rivers}}
{{Ingen kilder|dato=januar 2014}}
{{Ingen kilder|dato=januar 2014}}
{{autoritetsdata}}

[[Kategori:Vandløb]]
[[Kategori:Vandløb]]

Versionen fra 29. dec. 2015, 02:42

For alternative betydninger, se Flod (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Flod)
Floden Aufsess nær Forchheim, Franken i Tyskland


En flod er et vandløb af en vis størrelse både i længde og bredde. Oprindeligt er en flod et vandløb, som er så stort, at det stiger hvert forår, når sneen tør i bjergene.

Det er omdiskuteret, hvad der kan kaldes en flod. Den mest brugte, men mindst kendte definition er, at en flod er en å beliggende uden for Norden. Den anden definition er, at en flod er større end en å, og en å er større end en bæk.

Den enkleste måde at skelne mellem en å og en flod er, at floden er sejlbar for skibe (hertil regnes ikke pramme, der kun kan drives frem ved trækkraft fra mennesker eller dyr). Floden skal med andre ord have en størrelse, der gør skibsfart (flodfart) mulig: tilstrækkelig bredde og dybde. Disse betingelser kan kun opfyldes, hvis afvandingsområdet (grundvandsoplandet) er tilstrækkeligt stort. Sådanne betingelser findes blandt andet i Mellemeuropa men ikke i f.eks. Danmark. Derfor er Gudenåen og Skjern Å netop åer, ikke floder. Et andet træk ved floder (der følger af deres størrelse og sejlbarhed) er, at de ofte er genstand for internationale aftaler om fri færdsel, told eller toldfrihed og lignende.

Mens den danske opfattelse af begrebet "flod" ikke tillader, at der eksisterer floder i Danmark, bør det bemærkes, at Randers Fjord i følge ovennævnte kategorisering er en flod, da den først ved Uggelhuse har en saltholdighed, der kan retfærdiggøre benævnelsen "fjord" (et omdiskuteret begreb, også udenfor Danmarks grænser), samt det faktum, at den året rundt er sejlbar for større skibe.

Store floder

Se også

Galleri