Islamofobi: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Medic, fjerner ændringer fra 87.58.103.74 (diskussion | bidrag)
Linje 1: Linje 1:
'''Islamofobi''' er en kontroversiel [[neologisme]], der refererer til en frygt for – eller angiveligt had til religionen [[islam]] eller muslimer som en [[Umma|religiøs gruppe]].
'''Islamofobi''' er en rationel tankegang, som er brugt mellem de højre-orienterede folk i den vestlige verden, som ikke vil have deres land overtaget af islam fra østen. Islam er kendt for at have en helt anden civilisation, som ikke kun undertrykker kvinder og er middelalder agtigt, men lever blindt i deres tro og dræber for den. Venstre-orienterede beskylder folk for islamofobi, når de ikke har andre argumenter at gå til, fordi de ved at højre-orienterede har ret.

En karakterisering af 'islamofobiske opfattelser' af dem, som bruger begrebet, går især på at islamofobiske opfattelser har det tilfælles, at de bygger på en mere eller mindre skarp opdeling imellem "os og dem", hvor muslimer og islam ses som fundamentalt adskilt fra [[vesten|vesterlandsk]] [[kultur]] og [[religion]]. I dette skal der ofte også indgå en opfattelse og skildring af muslimer som ét [[homogenitet|homogent]] kollektiv, og de muslimske lande som én stor politisk enhed. Således kan betegnelsen islamofobi bruges som en anklage om, at "islamofoben" har et unuanceret og generaliserende billede af islam og muslimer.


== Kritik af begrebet ==
== Kritik af begrebet ==

Versionen fra 16. jan. 2016, 20:22

Islamofobi er en kontroversiel neologisme, der refererer til en frygt for – eller angiveligt had til religionen islam eller muslimer som en religiøs gruppe.

En karakterisering af 'islamofobiske opfattelser' af dem, som bruger begrebet, går især på at islamofobiske opfattelser har det tilfælles, at de bygger på en mere eller mindre skarp opdeling imellem "os og dem", hvor muslimer og islam ses som fundamentalt adskilt fra vesterlandsk kultur og religion. I dette skal der ofte også indgå en opfattelse og skildring af muslimer som ét homogent kollektiv, og de muslimske lande som én stor politisk enhed. Således kan betegnelsen islamofobi bruges som en anklage om, at "islamofoben" har et unuanceret og generaliserende billede af islam og muslimer.

Kritik af begrebet

En række forfattere, journalister og intellektuelle som fx Salman Rushdie, Ayaan Hirsi Ali og Bernard-Henri Levy har kritiseret brugen af begrebet 'islamofobi' for at være en sammenblanding af tilfælde af stigmatiseringer af muslimer, som der tages afstand fra, og en ellers legitim kritik af islam.[1]

Caroline Fourest, fransk journalist og tidligere medarbejder på Charlie Hebdo, sagde efter terrorangrebet på bladet i januar 2015, at selve ordet islamofobi er en del af problemet: »Ved at bruge ordet islamofobi lægger man låg på enhver kritik af islam under påskud af, at kritikken i virkeligheden er racisme. Man blander både religionskritik, racisme og had til muslimer sammen i én pærevælling. Ved at bruge det ord undergraver man alle pacifister og humanister - samtidig med at man har sat en skydeskive på ryggen af os.«[2] Den franske premierminister Manuel Valls udtalte tilsvarende efter angrebet: "I refuse to use this term "Islamophobia," because those who use this word are trying to invalidate any criticism at all of Islamist ideology. The charge of "Islamophobia" is used to silence people."[3]

Professor Peter Nannestad, Århus Universitet, konkluderede i 2012 at "Islamofobi er i empirisk forstand et dybt problematisk begreb. Indtil videre er det ikke lykkedes at nå frem til en tilfredsstillende definition af begrebet, som kan leve op til gængse krav til definitioner ... Den empiriske uskarphed inviterer til at instrumentalisere begrebet politisk og oplade det ideologisk. At det sker i rigt mål, kan der næppe herske tvivl om."[4]

En kritisk holdning til islamisme og islam som religion kan derfor ikke ses som et udtryk for islamofobi, da en sådan kritik kan være udtrykt for f.eks. religionskritik, kritik af islamistisk terror eller islamisk fundamentalisme.

Henvisninger

  1. ^ Jvfr. manifestet Together Facing the New Totalitarianism
  2. ^ Weekendavisen 23/1 2015
  3. ^ The Atlantic, 16/1 2015, http://www.theatlantic.com/international/archive/2015/01/french-prime-minister-manuel-valls-on-islamophobia/384592/
  4. ^ Peter Nannestad i 10 Bud - på kultur, identitet og værdier i Danmark, CIR 2012. s.110-111