Forskel mellem versioner af "Varmekapacitet"

Spring til navigation Spring til søgning
24 bytes fjernet ,  for 5 år siden
m
Robot: Kosmetiske ændringer
(kapaitet --> kapacitet (trykfejl))
m (Robot: Kosmetiske ændringer)
Et [[legeme (fysik)|legemes]] '''varmekapacitet''' eller '''varmefylde''' er givet ved forholdet mellem den tilførte varmeenergi og den resulterende temperaturændring.
 
Hvis varmekapaciteten eller varmefylden betegnes med symbolet <math> C </math>, den tilførte varme med symbolet <math> \Delta Q </math> og temperaturændringen med symbolet <math> \Delta T </math> gælder:
<math> C = \frac{\Delta Q}{\Delta T}. </math>
 
Da [[SI-enhed|SI-enhederne]]erne for varmeenergi er [[Joule|joule]] og for temperatur er [[Kelvin|kelvin]] bliver SI enheden for varmekapacitet <math>J/K</math>
 
Normalt forstås ved et stofs varmekapacitet eller varmefylde '''den specifikke varmekapacitet,''' '''den specifikke varmefylde''' eller <math>c</math>'''-værdien''', der er den [[Energi|varmemængde]] der skal til for opnå en temperaturændring på 1 grad for 1 kg af stoffet. Den specifikke varmekapacitet eller den specifikke varmefylde betegnes med symbolet <math>c</math>.
 
Da temperaturforskelle målt i kelvin og [[celsius]] er lige store, angiver man ofte varmefylde i joule pr. grad celsius pr. kilogram. Så bliver enheden <math> c = \frac{J}{kg \cdot^{\circ}C}</math>
583.523

redigeringer

Navigationsmenu