Forskel mellem versioner af "Landsby"

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes fjernet ,  for 4 år siden
ingen redigeringsopsummering
Bebyggelser kan være af meget uens størrelse beroende på vilkårene for landbrugsudøvelsen. Tidligere skelnede man i Danmark mellem ''små landsbyer'' (under 250 indbyggere) og ''storlandsbyer'' (250-450 indbyggere)<ref>Aagesen, s. 40; Erland Porsmose (s. 57) anvender samme begreb til at betegne landsbyer med over 20 gårde</ref>, men skellet var ikke begrundet og synes ej heller særligt berettiget. Skellet anvendtes først og fremmest til at skelne mellem frugtbare og jævne jorder over for stærkt bakkede og/eller mindre frugtbare jorder, der ikke kunne bære en tæt landbrugsbefolkning.hej alberte og alle sammen
 
I [[Skandinavien]] er landsbyerne som regel forholdsvis små.<ref>Myhre, s. 10</ref> I [[Mellemeuropa]] og [[Sydeuropa]] kunne landsbyer indtil [[2. verdenskrig]] ofte være større end de egentlige byer: [[Martin Vahl (1869-1946)|Martin Vahl]] omtaler i [[1933]] landsbyer på [[Sardinien]] og [[Sicilien]] med 5.0000-101.000 indbyggere.<ref>Vahl, s. 33</ref> I Asien findes der landsbyer med over 10.000 indbyggere. Verdens største landsby (i det sydlige [[Afrika]]) talte angiveligt omkring 80.000 indbyggere, fortrinsvis kvægavlere.
 
I Europa og mange andre steder opretholdt landsbyerne deres formål og udseende frem til anden halvdel af 1800-tallet, hvor efter mange blev inddragne i den da fremadskridende industrialisering og derved skiftede karakter, og i det moderne, vestlige landbrug er mange landbrugsejendomme overtagne af folk, hvis virke ikke er inden for landbruget. Skønt bebyggelserne således forsat har bevaret deres landsby-udseende, har de en anden befolkningsssammensætning end de oprindelige landsbyer havde. Mange steder i Afrika og Asien har landsbyerne imidlertid bevaret deres hovedformål helt frem til begyndelsen af det 21. århundrede.
Anonym bruger

Navigationsmenu