Dybt link: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
unødig ændring slettet
Linje 25: Linje 25:


Systematiske dybe links er sædvanligvis konstrueret med en [[bot]].
Systematiske dybe links er sædvanligvis konstrueret med en [[bot]].
Det er muligt for en webredaktør at regulere en fremmed bots adfærd på hans website ved hjælp af en fil på websitet (robots.txt), der fortæller hvad botten må eller ikke må indeksere. links er ikke ulovligt.
Det er muligt for en webredaktør at regulere en fremmed bots adfærd på hans website ved hjælp af en fil på websitet (robots.txt), der fortæller hvad botten må eller ikke må indeksere.


== Henvisning ==
== Henvisning ==

Versionen fra 4. feb. 2016, 09:29

Et dybt link (eng. deep link) er en henvisning til en hjemmeside, som linker dybere end til hjemmeside-kompleksets forside.

I nogle tilfælde kan det være ulovligt at "dyblinke", fordi et kommercielt website er afhængigt af, at brugerne starter på forsiden, så de passerer reklamer mm. Der er faldet en kendelse om dette vedr. NewsBooster ved Fogedretten i København i juni 2001. Dyblinkning (deep linking) ansås som en selvstændig tilrådighedsstillelse (on demand), som er reguleret med den dansk lov om ophavsrets paragraf 2.[1] I februar 2003 stadfæstede Sø- og Handelsretten dommen, med opsummeringen: "Internettjenestes gengivelse af dagblades overskrifter og etablering af dybe links til dagbladsartikler var i strid med ophavsretslovens paragraf 71 og markedsføringslovens paragraf 1."[2]

Dybe links er dog ikke nødvendigvis ulovlige i kommercielle sammenhænge. I februar 2006 vandt internetportalvirksomheden Ofir over ejendomsmæglerkæden Home i Sø- og Handelsretten og fik derved ret til at systematisk at kravle Home's websider og præsentere dybe link til Home fra Ofir's hjemmeside.[3][4] Dataene på Home's webside var ikke skabt af Home, men sendt af Homes franchise-tager, og retten fandt at Ofir ikke var en konkurrent til Home.

Systematiske dybe links er sædvanligvis konstrueret med en bot. Det er muligt for en webredaktør at regulere en fremmed bots adfærd på hans website ved hjælp af en fil på websitet (robots.txt), der fortæller hvad botten må eller ikke må indeksere.

Henvisning

  1. ^ Annette Birkmann og Thomas Maagaard Dyekjær (2006). Håndbog i Ophavsret. Nyt Juridisk Forlag. ISBN 87-89319-97-4.
  2. ^ Sø- og Handelsretten (2003) Ugeskrift for Retsvæsen, 1063-1067.
  3. ^ Sylvia Mercado-Kierkegaard (2006). "Clearing the legal barriers - Danish court upholds 'deep linking' in Home v. Ofir". 22: 326-332. doi:10.1016/j.clsr.2006.05.007. {{cite journal}}: Cite journal kræver |journal= (hjælp); Teksten "Computer Law & Security Report" ignoreret (hjælp)
  4. ^ Sø- og Handelsretten (2006) Ugeskrift for Retsvæsen, 1564-1576.
ItSpire
Denne it-artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.