Ted Cruz: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 64: Linje 64:
[[Kategori:Præsidentkandidater fra USA 2016]]
[[Kategori:Præsidentkandidater fra USA 2016]]
[[Kategori:Spansk-amerikanere]]
[[Kategori:Spansk-amerikanere]]
[[Kategori:Italiensk-amerikanere]]

Versionen fra 10. feb. 2016, 05:16

Ted Cruz
Senator repræsenterende Texas
Nuværende
Overtaget embede
3. januar 2013
Foregående Kay Bailey Hutchison
Personlige detaljer
Født 22. december 1970 (53 år)
Calgary, Canada
Fulde navn Rafael Edward Cruz
Nationalitet Amerikansk
Politisk parti Republikaner
Ægtefælle(r) Heidi Suzanne Nelson
Børn 2
Mor Eleanor Wilson Cruz
Far Rafael Bienvenido Cruz
Uddannelses­sted Princeton University
Harvard Law School
Religion Baptist
Underskrift
Links
Kampagneside

Rafael Edward "Ted" Cruz (født 22. december 1970 i Calgary i Canada) er en amerikansk republikansk politiker. Han har repræsenteret delstaten Texas i Senatet siden 3. januar 2013.

Han meddelte i marts måned 2015, at han stiller op til det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Tidlig karriere

Cruz var rigsadvokat i Texas 2003–2008, hvor han var den hidtil længstsiddende i Texas. Han har baggrund som advokat og partner i advokatfirmaet Morgan, Lewis & Bockius LLP. Cruz har tidligere haft ledende stillinger i Den føderale handelskommision og Justitsministeriet og var i årene 2004–2009 professor i retsvidenskab ved University of Texas. Han var indenrigspolitisk rådgiver for senere præsident George W. Bush op til præsidentvalget i 2000. Cruz har bachelorgrad Princeton University fra 1992 og kandidatgrad i retsvidenskab fra Harvard Law School fra 1995. I studietiden var han redaktør ved Harvard Law Review.

Senatet

Cruz blev i 2012 nomineret som republikansk kandidat til Kay Bailey Hutchisons ledige plads i Senatet, efter at have vundet over viceguvernør David Dewhurst med 57 % af stemmene i primærvalget. Cruz' kandidatur ble v støttet af Tea Party-bevægelsen og Republican Liberty Caucus.[1] Ved senatsvalget vandt Cruz over demokraten Paul Sadler med 56 % af stemmene.[2]

Cruz tiltrådte som senator den 3. januar 2013, og gjorde sig hurtigt bemærket i Senatet. I en artikel i New York Times måneden efter blev han kaldt "Washingtons nye ‘bad boy’", og i artiklen blev han kritiseret af de republikanske senatorer Lindsey Graham og John McCain for sine spørgsmål til Chuck Hagel i en senatshøring. Samtidig fik han støtte af blandt andet tidligere senator Jim DeMint.[3] Den 24. september holdt han en 21 timer og 19 minutter lang tale i Senatet, hvor temaet var modstanden mod lovgivningen om sygeforsikring ("Obama Care"). Talen, som ikke var en filibuster, er den fjerde længste i Senatets historie.[4]

Privat

Cruz blev født i Calgary i Canada, hvor forældrene, Eleanor Darragh og Rafael Cruz, arbejdede i olieindustrien.[5] Faderen var cubansk indvandrer, der var flygtet under den cubanske revolution. Moren var født og opvokset i Delaware, og var af irsk og italiensk afstamning. Forældrene flyttede tilbage til Houston, hvor de begge havde gået på college, da sønnen var fire år gammel. Ted Cruz er sydstatsbaptist.

Noter

Eksterne henvisninger

USASpire
Denne artikel om en amerikansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker