Forskel mellem versioner af "Charlottenlund Slot"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Robot: Kosmetiske ændringer
(kattegoritilføjelse)
m (Robot: Kosmetiske ændringer)
I [[1622]] blev et stykke af [[Ordrup]]s marker inddraget af [[Christian 4.]] som dyrehave. Den skulle erstatte [[Rosenborg Dyrehave]] som lå udenfor Københavns volde ved den nuværende Øster Farimagsgade. Den nye dyrehave gik i begyndelsen under flere navne: "''Kongens nye dyrehave ved Skovshoved''", "''Gentofte dyrehave ved stranden''", "''Den lille dyrehave ved Ibstrub''" eller "''Freudendahl''".
 
[[Frederik 3.]] overdrog dyrehaven til [[kammertjener]]en [[Jacob Petersen (kammertjener)|Jacob Petersen]] i [[1663]] der ikke bare fik tilladelse til, men også en vidtstrakt eneret på, at drive beværtning med udskænkning af øl og vin. Kroen skulle være åben for alle og der blev også etableret ''allehaande Leg og Spil til Tidsfordriv'' som det hed i overdragelsesbrevet.
 
Jacob Petersen drev dog ikke stedet selv. Han havde taget [[Henrik Ruse]] ind som medejer, og de bortforpagtede driften. Jacob Petersen var ansat ved hoffet, og nogle stridigheder gjorde at han måtte forlade landet; da han var ude af billedet blev både hans og Ruses andele overtaget af [[Ulrik Frederik Gyldenløve]].
Gyldenløve havde kun stedet i ti år, hvorefter [[Frederik 3.]] forlangte det tilbage og i stedet gav Gyldenløve skøde på [[Skjoldenæsholm]]. Navnet Gyldenlund hang ved i mange år fremefter.
 
Med kongen som ejer blev stedet flittigt brugt til sommerophold og jagt, og [[Christian 5.]] anlagde [[Jægersborg Allé]] til at forbinde Gyldenlund med [[Jægersborg Slot]]. Lysthuset blev moderniseret i [[1717]] for at få en kapacitet der svarde til anvendelsen, og der blev ofret betydelige summer på have og bygninger.
 
=== Charlottenlund ===
[[Kategori:Ferdinand Meldahl]]
[[Kategori:Etableret i 1730]]
[[kategoriKategori:Hundeskove i Danmark]]
577.099

redigeringer

Navigationsmenu