Anders Thomas Jensen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Mindre tilføjelse
m linkret + typo
Linje 38: Linje 38:
* ''[[Nøglebørn]]'' (1998), manuskriptforfatter
* ''[[Nøglebørn]]'' (1998), manuskriptforfatter
* ''[[Baby Doom]]'' (1998), manuskriptforfatter
* ''[[Baby Doom]]'' (1998), manuskriptforfatter
* ''[[Albert (film)|Albert]]'' (1998), manuskriptforfatter
* ''[[Albert (film fra 1998)|Albert]]'' (1998), manuskriptforfatter
* ''[[The Funeral]]'' (1999), manuskriptforfatter
* ''[[The Funeral]]'' (1999), manuskriptforfatter
* ''[[En sjælden fugl]]'' (1999), manuskriptforfatter
* ''[[En sjælden fugl]]'' (1999), manuskriptforfatter
Linje 76: Linje 76:
|}
|}


== Referencer ==
== Noter ==
{{reflist}}
{{reflist}}



Versionen fra 27. mar. 2016, 12:50

Anders Thomas Jensen (født 6. april 1972 i Frederiksværk) er en Oscarvindende dansk manuskriptforfatter og filminstruktør. Han har vundet adskillige filmpriser, heriblandt Oscar- og Robert-priser.

Liv og karriere

Anders Thomas Jensen voksede op i Frederiksværk, hvor han i ungdomsårene blev interesseret i filmmediet. Under sin gymnasietid 1988-91Frederiksværk Gymnasium var han meget aktiv i gymnasiets film- og tv-miljø, hvor han bl.a. vandt en filmkonkurrence for unge i Frederiksborg Amt med sin filmatisering af Peter Seebergs novelle Patienten. Det var også på gymnasiet, at Anders Thomas Jensen mødte Tomas Villum Jensen og etablerede deres samarbejde.

Han indspillede 1996-1998 de tre kortfilm Ernst & Lyset, Wolfgang og Valgaften, der alle blev vist ved Oscaruddelingen, og sidstnævnte løb af med statuetten ved uddelingen i 1999. I 2009 løb Anders Thomas Jensen af med sin anden Oscar for kortfilmen The New Tenants.

Han har fra slutningen af 1990'erne og ind i det nye årtusinde skrevet manuskript til en række danske filmsuccesser bl.a. Mifunes sidste sang (sammen med Søren Kragh-Jacobsen), I Kina spiser de hunde, Elsker dig for evigt, Rembrandt og Brødre.

I 2000 instruerede Anders Thomas Jensen for første gang en spillefilm; den humoristiske Blinkende lygter, og har siden instrueret filmene De grønne slagtere og Adams æbler. De samme skuespillere går ofte igen i Anders Thomas Jensens spillefilm og både Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas medvirker i alle tre film. Desuden samarbejder Jensen ofte med skuespillerne Ole Thestrup, Ulrich Thomsen, Nicolas Bro, Søren Pilmark og Paprika Steen.

Anders Thomas Jensen skrev også manuskriptet til Hævnen (Susanne Biers film fra 2010), der både vandt en Golden Globe for bedste film og en Oscarstatuette for bedste udenlandske film i februar 2011. Samarbejdet mellem de to anses af nogle som dansk films mest produktive og betydningsfulde konstellation i mange årtier.[1]

I 2015 skrev han manuskriptet til filmatiseringen af Lene Kaaberbøls bog Skammerens Datter der under samme navn. Thomas Jensen modtog prisen for bedste adapterede manuskript ved Robertuddelingen i 2016.[2]

Personliv

Anders Thomas Jensen er gift med skuespillerinden Line Kruse.

Hædersbevisninger

Filmografi

Noter

Eksterne henvisninger