Stenalder: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m fejl
m Fjerner version 8497591 af Anto2483 (diskussion)
Linje 70: Linje 70:


== Jægerstenalderen ==
== Jægerstenalderen ==
'''Jægerstenalderen''' begyndte på [[Afrika]]s [[savanne]] for ca. 2,4 år siden, hvor menneskets forfædre, Homo habilis, skabte de første redskaber af sten. I Danmark er der ingen helt sikre fund fra tiden før den seneste istid, [[Weichsel-istiden]], se dog [[Vejstrup Skov]], [[Hollerup]], [[Fænø]] og [[Seest]]. Først fra slutningen af istiden, der ophørte ca. 9.500 år f.Kr., har vi et mere detaljeret billede af kulturerne.
'''Jægerstenalderen''' begyndte på [[Afrika]]s [[savanne]] for ca. 2,4 millioner år siden, hvor menneskets forfædre, Homo habilis, skabte de første redskaber af sten. I Danmark er der ingen helt sikre fund fra tiden før den seneste istid, [[Weichsel-istiden]], se dog [[Vejstrup Skov]], [[Hollerup]], [[Fænø]] og [[Seest]]. Først fra slutningen af istiden, der ophørte ca. 9.500 år f.Kr., har vi et mere detaljeret billede af kulturerne.


== Bondestenalderen ==
== Bondestenalderen ==

Versionen fra 29. mar. 2016, 12:12

Denne tidsperiode er en del af den
holocæne, den pleistocæne og pliocæne epoke;
neogene tidsperiode; (Jordens geologiske historie).
holocæn
...
Jernalder
Bronzealder
(-DK Kobberalder)
(DK indtil ca. 1.800)
Yngre stenalder
Ældre stenalder
Pleistocæn
Ældste stenalder
(DK fra ca. 12.800)
Weichsel-istiden
Eem-mellemistiden
Saale-istiden
...
Pliocæn
(Olduwan-kultur (Gona) fra ca. 2,6 millioner)
...
Elgfigur i brændt ler.
Verdenens kulturelle stade omkring 2000 f.Kr..     jæger-samler      nomade Pastoralisme      Simpelt landbrug      landbrug      statsamfund      ubeboet Lyserød indikerer områder med bronze-arbejde.
Bådformet stridsøksehoved.

Stenalderen er den periode, hvor sten er det mest avancerede materiale til redskaber og våben. Stenalderen efterfølges af bronzealderen og jernalderen. Andre materialer, der anvendtes i stenalderen, er træ, knogler, tak, skind og plantefibre.

Inddeling

Stenalderen kan inddeles i:

Jægerstenalderen

Jægerstenalderen begyndte på Afrikas savanne for ca. 2,4 millioner år siden, hvor menneskets forfædre, Homo habilis, skabte de første redskaber af sten. I Danmark er der ingen helt sikre fund fra tiden før den seneste istid, Weichsel-istiden, se dog Vejstrup Skov, Hollerup, Fænø og Seest. Først fra slutningen af istiden, der ophørte ca. 9.500 år f.Kr., har vi et mere detaljeret billede af kulturerne.

Bondestenalderen

Bondestenalderen indledtes med udviklingen af det første landbrug i den frugtbare halvmåne (som lå i det nuværende Libanon, Syrien, det sydøstlige Tyrkiet, det nordlige Irak og det nordvestlige Iran) for 10.000 år siden. Siden bredte landbruget sig (eller blev opfundet lokalt) til de store flodkulturer; Egypten ved Nilen, Mesopotamien mellem Eufrat og Tigris, Indus i Nordindien og Huang-Ho (den gule flod) i Nordkina. Landbruget nåede til Danmark ca. 4000. år f.Kr.

Da bronzen nåede til Danmark ca 1700 f.Kr., ophørte stenalderen. Mange kulturtræk fortsatte imidlertid langt op i bronzealderen, såsom jordfæstelse i gravhøje. Stenredskaberne fortsatte, fordi de var billige, frem til den ældste jernalder.

Bondestenalderen er perioden, hvor gravmonumenter med kæmpesten blev almindelige i Vesteuropa. Man taler da om megalit-kulturen.

Kilder/Henvisninger

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Wikimedia Commons har medier relateret til: