Charlottenlund Slot: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Robot: Kosmetiske ændringer
mNo edit summary
Linje 1: Linje 1:
{{harflertydig}}
{{harflertydig}}
[[Fil:Charlottenlund_Slot_Feb06.jpg|350px|right|thumb|Charlottenlund Slot]]
[[Fil:Charlottenlund_Slot_Feb06.jpg|thumb|Charlottenlund Slot]]
'''Charlottenlund Slot''' ligger nord for [[København]] i et skovområde som tidligere var kendt som '''Gyldenlund'''.
'''Charlottenlund Slot''' ligger nord for [[København]] i et skovområde som tidligere var kendt som '''Gyldenlund'''.


Linje 20: Linje 20:


=== Charlottenlund ===
=== Charlottenlund ===
[[Fil:Charlottenlund---ca1830.jpg|350px|right|thumb|Charlottenlund Slot tegnet af [[H.G.F. Holm]] omkring 1830]]
[[Fil:Charlottenlund---ca1830.jpg|thumb|Charlottenlund Slot tegnet af [[H.G.F. Holm]] omkring 1830]]
[[Christian 6.]] forærede i [[1730]] Gyldenlund til sin søster [[Prinsesse Charlotte Amalie]], og hun opbyggede nu Charlottenlund Slot fra bunden. Materialerne kom i vidt omfang fra [[Københavns Slot]] som blev nedrevet på det tidspunkt.
[[Christian 6.]] forærede i [[1730]] Gyldenlund til sin søster [[Prinsesse Charlotte Amalie]], og hun opbyggede nu Charlottenlund Slot fra bunden. Materialerne kom i vidt omfang fra [[Københavns Slot]] som blev nedrevet på det tidspunkt.



Versionen fra 2. apr. 2016, 01:00

For alternative betydninger, se Charlottenlund Slot (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Charlottenlund Slot)
Charlottenlund Slot

Charlottenlund Slot ligger nord for København i et skovområde som tidligere var kendt som Gyldenlund.

Historie

Oprettelse

I 1622 blev et stykke af Ordrups marker inddraget af Christian 4. som dyrehave. Den skulle erstatte Rosenborg Dyrehave som lå udenfor Københavns volde ved den nuværende Øster Farimagsgade. Den nye dyrehave gik i begyndelsen under flere navne: "Kongens nye dyrehave ved Skovshoved", "Gentofte dyrehave ved stranden", "Den lille dyrehave ved Ibstrub" eller "Freudendahl".

Frederik 3. overdrog dyrehaven til kammertjeneren Jacob Petersen i 1663 der ikke bare fik tilladelse til, men også en vidtstrakt eneret på, at drive beværtning med udskænkning af øl og vin. Kroen skulle være åben for alle og der blev også etableret allehaande Leg og Spil til Tidsfordriv som det hed i overdragelsesbrevet.

Jacob Petersen drev dog ikke stedet selv. Han havde taget Henrik Ruse ind som medejer, og de bortforpagtede driften. Jacob Petersen var ansat ved hoffet, og nogle stridigheder gjorde at han måtte forlade landet; da han var ude af billedet blev både hans og Ruses andele overtaget af Ulrik Frederik Gyldenløve.

Gyldenlund

Området blev nu kaldt Gyldenlund – først som et folkeligt navn siden officielt. Gyldenløve forbedrede bygningerne og fiskedammene og byggede et lysthus på stedet. Man ved ikke hvor det lå, men det antages at det var ved det nuværende slot.

Gyldenløve havde kun stedet i ti år, hvorefter Frederik 3. forlangte det tilbage og i stedet gav Gyldenløve skøde på Skjoldenæsholm. Navnet Gyldenlund hang ved i mange år fremefter.

Med kongen som ejer blev stedet flittigt brugt til sommerophold og jagt, og Christian 5. anlagde Jægersborg Allé til at forbinde Gyldenlund med Jægersborg Slot. Lysthuset blev moderniseret i 1717 for at få en kapacitet der svarde til anvendelsen, og der blev ofret betydelige summer på have og bygninger.

Charlottenlund

Charlottenlund Slot tegnet af H.G.F. Holm omkring 1830

Christian 6. forærede i 1730 Gyldenlund til sin søster Prinsesse Charlotte Amalie, og hun opbyggede nu Charlottenlund Slot fra bunden. Materialerne kom i vidt omfang fra Københavns Slot som blev nedrevet på det tidspunkt.

Slottet beboedes herefter af forskellige medlemmer af kongefamilien. Den senere kong Christian 10. blev født på slottet den 26. september 1870. I 1880-81 blev slottet udvidet og ændret drastisk, idet det fik kuppel og sidefløje. Arkitekten bag denne ombygning var Ferdinand Meldahl.

I dag

Kongefamilien forlod slottet i 1935, hvorefter det meste blev overtaget af Danmarks Fiskeriundersøgelser som endnu råder over det. Dele af slottet bliver anvendt til kulturelle arrangementer.

Som supplement til havforskningen på slottet lå Danmarks Akvarium i et hjørne af slotsparken, indtil det i 2013 blev flyttet til Amager.

Kilder

Se også

55°45′1″N 12°34′50″Ø / 55.75028°N 12.58056°Ø / 55.75028; 12.58056