Reaumur: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Småret
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 2: Linje 2:
'''Reaumur''' (° Ré, ° Re, ° R) er en [[temperaturskala]], hvor [[vand]]s [[frysepunkt]] er fastsat til 0° og [[kogepunkt]]et til 80°. En ændring af [[temperatur]]en på 1°R svarer altså til en ændring på 1,25 °C.
'''Reaumur''' (° Ré, ° Re, ° R) er en [[temperaturskala]], hvor [[vand]]s [[frysepunkt]] er fastsat til 0° og [[kogepunkt]]et til 80°. En ændring af [[temperatur]]en på 1°R svarer altså til en ændring på 1,25 °C.


Skalaen blev indført af den [[Frankrig|franske]] videnskabsmand [[René-Antoine Ferchault de Réaumur]] i [[1730]] og havde først og fremmest et udbredt brug i [[Europa]], især i Frankrig og [[Tyskland]] samt [[Rusland]]. I [[1790'erne]] valgte man i Frankrig [[Celsius]]-skalaen fra det metriske system frem for Réaumur-skalaen. Den eneste moderne anvendelse er i måling af [[mælk]]ens temperatur ved produktion af [[Parmigiano-Reggiano]]- og Grana Padano-[[ost]]e i visse [[italien]]ske [[mejeri]]er og ved produktion af [[schweiz]]iske alpe-oste. I litteraturen bliver der henvist til denne skala i værker af [[Dostojevskij]], [[Tolstoj]] og [[Vladimir Nabokov|Nabokov]]. Skalaen kan stadig findes på ældre termometre, som dog ikke er originale Reaumur-termometre.
Skalaen blev indført af den [[Frankrig|franske]] videnskabsmand [[René-Antoine Ferchault de Réaumur]] i [[1730]] og havde først og fremmest et udbredt brug i [[Europa]], især i Frankrig og [[Tyskland]] samt [[Rusland]]. I [[1790'erne]] valgte man i Frankrig [[Celsius]]-skalaen fra det metriske system frem for Réaumur-skalaen. Den eneste moderne anvendelse er i måling af [[mælk]]ens temperatur ved produktion af [[Parmigiano-Reggiano]]- og Grana Padano-[[ost]]e i visse [[italien]]ske [[mejeri]]er og ved produktion af [[schweiz]]iske alpe-oste. Ligeledes anvendes skalaen ved visse mejerier i Mongoliet.I litteraturen bliver der henvist til denne skala i værker af [[Dostojevskij]], [[Tolstoj]] og [[Vladimir Nabokov|Nabokov]]. Skalaen kan stadig findes på ældre termometre, som dog ikke er originale Reaumur-termometre.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 8. apr. 2016, 17:03

René-Antoine Ferchault de Réaumur, der lagde navn til Reaumur-skalaen

Reaumur (° Ré, ° Re, ° R) er en temperaturskala, hvor vands frysepunkt er fastsat til 0° og kogepunktet til 80°. En ændring af temperaturen på 1°R svarer altså til en ændring på 1,25 °C.

Skalaen blev indført af den franske videnskabsmand René-Antoine Ferchault de Réaumur i 1730 og havde først og fremmest et udbredt brug i Europa, især i Frankrig og Tyskland samt Rusland. I 1790'erne valgte man i Frankrig Celsius-skalaen fra det metriske system frem for Réaumur-skalaen. Den eneste moderne anvendelse er i måling af mælkens temperatur ved produktion af Parmigiano-Reggiano- og Grana Padano-oste i visse italienske mejerier og ved produktion af schweiziske alpe-oste. Ligeledes anvendes skalaen ved visse mejerier i Mongoliet.I litteraturen bliver der henvist til denne skala i værker af Dostojevskij, Tolstoj og Nabokov. Skalaen kan stadig findes på ældre termometre, som dog ikke er originale Reaumur-termometre.

Se også