Spring til indhold

Jedi: Forskelle mellem versioner

1.584 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
Indskrevet Mørk jedi
(oprettet afsnit: Typer af jedier)
(Indskrevet Mørk jedi)
En '''jedi''' er en person i ''[[Star Wars]]''-universet, der for det første har særlige sjældne medfødte evner, nemlig at kunne udnytte [[Kraften]] pga. en særlig struktur i cellerne, [[Star Wars-begreber|midi-clorianerne]]. For det andet har jedierne gennemgået en uddannelse i specifikke discipliner. Jedier kæmper for freden og beskytter Republikken. Desuden skal jedien følge et moral-kodeks lidt à la [[bushido]] og [[zenbuddhismen]]: tjenestevillighed, ydmyghed, disciplin, koncentration, ikke at frygte døden, ikke at tænke i absolutter og – vigtigst – ikke at give efter for sine følelser og lidenskaber. At elske for meget (som [[Anakin Skywalker]] gør), medfører frygt for at miste, og dermed vrede og had. Dette fører jedien væk fra Kraftens lyse side og over på dens mørke side.
 
Som altid findes der et modstykke, og her kommer [[sith]]-ordenen ind i billedet. Disse er oplært i de samme discipliner, men søger andre (ofte spiritituelle) værdierne end jedierne, fx lidenskab, had, besiddetrang<!--el. besiddertrang RO96---> og kontrol, hvorved sitherne kan udnytte Kraftens mørke side.
 
== Uddannelse ==
Under uddannelsen som jedi er grundprincippet at en ''padawan'' (lærling) knytter sig til en ''jedi master''. Denne master er allerede udlært, og skal viderebringe sine evner. Ofte knyttes der også et stærkt bånd mellem mester og lærling – dette ses bl.a. i ''[[Revenge of the Sith]]'', hvor [[Obi-Wan Kenobi]] siger "Du var som min bror" til [[Anakin Skywalker]]. Under uddannelsen lærer en padawan bl.a. at anvende et [[lyssværd]], at bygge et lyssværd, at fornemme og bruge [[Kraften]], mm. Når Jedi'ernes råd mener at padawanen er klar, skal padawanen til "prøverne" - hvor han/hun så bagefter bliver udnævnt til Jedi-ridder, hvis prøverne er bestået.
 
== Typer af jedier ==
===Jedi-guardians===
Jedi-guardians som har det blå lyssværd - de er jedier, som er trænet meget i deres lyssværd, hvilket vil sige at de er bedre i kamp og knap så stærke i [[Kraften]]. Man kan dog sige at de godt kan finde ud af at bruge Kraften, da det er generelt for alle jedier. Nogle kendte Jedi-guardians er bl.a. [[Obi-Wan Kenobi]] og [[Anakin Skywalker]].
 
===Jedi-consulars===
Jedi-consulars, ofte kendetegnet ved at de har et grønt lyssværd, er jedier der er stærkere i [[Kraften]] end i kamp træning - igen de er dog gode til begge dele. Jedi-consulars udgør også en stor del af [[Jedi Rådet]]. Der er også massere af kendte Jedi-consulars såsom: [[Yoda]], [[Qui-Gon Jinn]], [[Luke Skywalker]] m.fl.
 
== Mørk jedi ==
{{Star_Wars}}
En '''mørk jedi''' er en jedi, der hverken binder sig til de almene principper hos jedierne eller sith-fyrsterne. Det er et misvisende navn, der henviser til den [[Star wars-begreber|den mørke side]] af Kraften, men det er ikke rigtigt. Den mørke jedi skal heller ikke forveksles med sith-fyrsterne, der har deres egne regler, principper og hemmeligheder. "Mørk jedi" henviser normalt til en ''tidligere'' jedi der er til den mørke side. De første mørke jedier nedstammer fra Sith-fyrsterne og blev anført af [[Xendor]].
 
Fordi termen "sith" aldrig blev hørt i en [[Replik|dialog]] i den originale trilogi (''[[A New Hope]]'', ''[[The Empire Strikes Back]]'' og ''[[Return of the Jedi]]'') er "ond Jedi" en "mørk Jedi".
 
De mørke jedier er ikke nødvendigvis ondskabsfulde. De mørke jedier er ganske enkelt brugere af Kraften, som tillader deres følelser at give dem styrke, hvor den almene jedi nedtoner sine følelser og får styrke af [[meditation]] og træning. [[Star wars-karakterer|Mara Jade]] er en mørk jedi, der udnyttede sine evner, uden at blive hjernevasket af sith-fyrsterne. Hun vendte sig til sidst fra den mørke side, men beholdt sin viden om den træning hun fik af [[Palpatine]] og om lyssværdsteknikker.
 
== Grå Jedi ==
En '''grå jedi''' er en jedi, der har færdiggjort sin træning hos Jedi-ordenen, men umiddelbart efter løsriver sig fra Jedi-rådet og lever på egen hånd. Jedi-rådet ser typisk sådanne tilfælde som nogen, der er guidet i en forkert retning – men der er ikke direkte tale om, at de er vendt til den mørke side.
 
{{Star Wars}}
{{Commonscat|Jedi}}
{{swstub}}