Det store bogtyveri: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Eksterne henvisninger: {{Danske kriminalsager}}
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 2: Linje 2:


== Sagen ==
== Sagen ==
Den 11. [[september]] 2003 fik Det Kongelige Bibliotek en opringning fra [[auktionshus]]et [[Christie's]] i [[London]]. Man havde undret sig over indleveringen af en meget kostbar bog, en spansk [[roman]] med titlen ''[[Propalladia]]'' trykt i [[Napoli]] [[1517]]. Bogen havde en næsten udvisket [[bibliotekssignatur]]: På indersiden af [[forperm]]en stod øverst til venstre tallene 18,-36. Hos auktionshuset vidste man, at der kun fandtes et kendt, komplet eksemplar af denne bog i verden og det tilhørte Det Kongelige Bibliotek. I telefonen forhørte Christie's sig, om den bog, man stod med, stammede fra biblioteket.
Den 11. [[september]] 2003 fik Det Kongelige Bibliotek en opringning fra [[auktionshus]]et [[Christie's]] i [[London]]. Man havde undret sig over indleveringen af en meget kostbar bog, en spansk [[roman]] med titlen ''[[Propalladia]]'' trykt i [[Napoli]] [[1517]]. Bogen havde en næsten udvisket [[bibliotekssignatur]]: På indersiden af [[forperm]]en stod øverst til venstre tallene 18,-36. Hos auktionshuset vidste man, at der kun fandtes et kendt, komplet eksemplar af denne bog i verden, som det tilhørte Det Kongelige Bibliotek i København. I telefonen forhørte Christie's sig, om den bog, man stod med, stammede fra biblioteket.


Straks næste morgen tog to medarbejdere fra biblioteket af sted til London, og da de nåede frem, viste det sig, at Christie's lå inde med flere bøger indleveret til salg på en kommende [[auktion]], som viste sig at tilhøre Det Kongelige Bibliotek.
Straks næste morgen tog to medarbejdere fra biblioteket af sted til London, og da de nåede frem, viste det sig, at Christie's lå inde med flere bøger indleveret til salg på en kommende [[auktion]], som viste sig at tilhøre Det Kongelige Bibliotek.

Versionen fra 9. apr. 2016, 19:58

Det store bogtyveri er populærbetegnelsen for en omfattende mængde tyverier af bøger fra Det Kongelige Bibliotek i 1970'erne. For at få et overblik over manglerne gennemførtes herefter en omfattende revision af bibliotekets ældre samlinger. Mange år efter, i 2003-2004, blev tyverierne opklaret. Det skulle vise sig, at ca. 3.200 bøger til en samlet værdi af mellem 150 og 300 millioner kroner var blevet stjålet af Frede Møller-Kristensen, der 1967-2000 var ansat på biblioteket og 1969-1987 ledte bibliotekets orientalske samling, i løbet af en ti-årig periode.

Sagen

Den 11. september 2003 fik Det Kongelige Bibliotek en opringning fra auktionshuset Christie's i London. Man havde undret sig over indleveringen af en meget kostbar bog, en spansk roman med titlen Propalladia trykt i Napoli 1517. Bogen havde en næsten udvisket bibliotekssignatur: På indersiden af forpermen stod øverst til venstre tallene 18,-36. Hos auktionshuset vidste man, at der kun fandtes et kendt, komplet eksemplar af denne bog i verden, som det tilhørte Det Kongelige Bibliotek i København. I telefonen forhørte Christie's sig, om den bog, man stod med, stammede fra biblioteket.

Straks næste morgen tog to medarbejdere fra biblioteket af sted til London, og da de nåede frem, viste det sig, at Christie's lå inde med flere bøger indleveret til salg på en kommende auktion, som viste sig at tilhøre Det Kongelige Bibliotek.

Meget hurtigt blev opklaringen sat i system. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, der konverterede det gamle seddelbaserede mangelkatalog til en søgbar database, og med den kunne en håndfuld medarbejdere hurtigt få et overblik over, hvad der manglede i bogsamlingerne. Desuden blev der foretaget ransagninger i Danmark og Tyskland, og flere bibliotekarer arbejdede på Politigården sammen med kriminalfolkene under opklaringsarbejdet.

Foreløbig er 1.600 af de 3.200 stjålne bøger dukket op.

Se også

Litteratur

  • Lea Korsgaard, Det store bogtyveri, København: Politikens Forlag 2005. ISBN 9788756774369.

Eksterne henvisninger

  • Kongelige Kendetegn – Det Kongelige Biblioteks digitale oversigt over monogrammer, ejermærker og kendetegn på bøger i bibliotekets samlinger
  • Manglende bøger – Det Kongelige Biblioteks mangelliste udarbejdet efter opklaringen af det store bogtyveri
DanskSpire
Denne artikel om Danmarks historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie