Beskyttet titel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Småret
exit ingen kilder, flere er dog ønskelige
Linje 1: Linje 1:
{{ingen kilder}}
{{dansk synsvinkel}}
{{dansk synsvinkel}}
En '''beskyttet titel''' er en betegnelse, der bruges til at beskrive en profession, uddannelse eller lign., og som er forbeholdt dem, der opfylder særlige kriterier som at have bestået en bestemt eksamen eller opnået en officiel godkendelse.
En '''beskyttet titel''' er en betegnelse, der bruges til at beskrive en profession, uddannelse eller lign., og som er forbeholdt dem, der opfylder særlige kriterier som at have bestået en bestemt eksamen eller opnået en officiel godkendelse.

Versionen fra 21. apr. 2016, 22:49

Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

En beskyttet titel er en betegnelse, der bruges til at beskrive en profession, uddannelse eller lign., og som er forbeholdt dem, der opfylder særlige kriterier som at have bestået en bestemt eksamen eller opnået en officiel godkendelse.

Eksempler: læge, dyrlæge, tandlæge, statsautoriseret revisor og cand.merc., men ikke arkitekt, revisor eller naturhelbreder.

Eksempler på beskyttede titler

  • En række titler er beskyttede af straffelovens § 131, stk. 1[2], som forbyder personer, uden offentlig myndighed, at udgive sig for at have en sådan offentlig myndighed. Betegnelsen advokat er specifikt beskyttet af retsplejelovens § 120[3], som pålægger bødestraf for overtrædelse.
  • Betegnelsen registreret alternativ behandler (RAB) er iflg. Lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere[4] forbeholdt personer, og som er medlem af en brancheforening for et særligt fagområde inden for alternativ behandling. Kravene til optagelse fastsættes af den enkelte forening, men lovgivningen stiller visse minimumskrav mht. uddannelse og god klinisk praksis.
  • Officersgrader af linjen
  • Forældede titler som etatsråd, kancelliråd og gehejmeråd[kilde mangler]
  • Psykolog

Eksempler på titler, der ikke er beskyttet

  • Arkitekt, borgmester, ekspert, formand, forsker, glasmager, glaspuster, ingeniør, jurist (mens cand.jur. er beskyttet), journalist, kunstner, lærer, mæcen, revisor, professor, psykoterapeut, pædagog, sexolog, socialrådgiver, dagplejer.

Se også

Kilder

  1. ^ retsinformation. "Uddannelsesbekendtgørelsen".
  2. ^ retsinformation. "Straffeloven".
  3. ^ retsinformation. "Retsplejeloven".
  4. ^ retsinformation. "Lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere". {{cite web}}: line feed character i |title= på position 57 (hjælp)