CPU: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Pentium4 northwood.png|thumb|250px|En Intel Pentium 4 CPU]]
[[Fil:Pentium4 northwood.png|thumb|250px|En Intel Pentium 4 CPU]]
Hz
'''Central Processing Unit''' forkortes næsten altid til '''CPU'''. Den kan også kaldes en '''centralenhed''' eller blot en '''processor'''. Er den så lille at den kan være i en [[Mikrochip|chip]] kaldes den for en [[mikroprocessor]].

CPU'en er den centrale regneenhed i en [[computer]] og den omtales af mange som computerens [[hjerne]]. Det var CPU'en der foretog alle beregningerne indtil grafikkort omkring årtusindskiftet blev programmerbare.<ref>[http://www.version2.dk/artikel/er-cpuen-langsom-brug-grafikkortet-og-regn-50-gange-hurtigere-47949 Aarhusiansk forsker flytter dine beregninger fra CPU til GPU - og 50-dobler hastigheden] - Torsdag, d. 27. september 2012 - 6:29</ref> En computer kan f.eks. være en [[Personlig Computer|PC]] eller et [[indlejret system]].

Der findes forskellige typer af CPU'er. De mest kendte i [[Personlig Computer|personlige computere]] er fra [[Intel]], [[AMD]], [[Sun]], [[Motorola]] og [[Transmeta]]. Det ses ofte, at man sætter flere CPU'er sammen i en computer ([[SMP]]) for at opnå større regnekraft.

Når en CPU's hastighed skal betegnes, nævnes dens interne regnehastighed i [[Hertz|Hz]] ([[Megahertz|MHz]] og [[Gigahertz|GHz]]). Dette afspejler ikke direkte hvor mange beregninger per sekund en CPU kan udføre. I "gamle dage" kunne en CPU normalt udføre: beregninger per sekund = Hz divideret med cyklusser per instruktion og det er almindeligt med 2-200 cyklusser per instruktion. Se også [[CPU Benchmark]] [[CPU Benchmark|FLOPS]], [[CPU Benchmark|MIPS]] og [[CPU Benchmark|BogoMips]].


== Flere kerner ==
== Flere kerner ==

Versionen fra 1. maj 2016, 20:48

En Intel Pentium 4 CPU

Hz

Flere kerner

Uddybende Uddybende artikel: Flerkerne-processor

Kernen i CPU'en er der hvor beregningerne foretages, og det er almindeligt at producenterne indlægger flere kerner i en CPU. Designet af hver kerne er identisk, og de kan foretage samme type beregninger med samme hastighed. At producere en processor med flere kerner letter designomkostningerne betydeligt, da man i stedet for at designe en dobbelt så stor og effektiv kerne kan nøjes med anvende flere af samme arkitektur og lade dem udføre beregningerne sideløbende. At udnytte en CPU med flere kerner stiller krav til de programmer man kører på computeren, da programmerne skal optimeres til at sprede de nødvendige beregninger ud over alle kernerne. Mange programmer er begrænset til kun at udnytte en kerne, og derfor kan ydedelsesforbedringerne for et enkelt program være minimale ved at bruge en CPU med flere kerner. Flere kerner kan i midlertid være en stor fordel, hvis man kører flere krævende programmer på sin computer samtidig, da programmerne kan deles ud over kernerne.

AMD var først på markedet med en 2-kernet processor, som hed Athlon X2. Intel lavede derefter deres Pentium D processor. I dag ser man CPU'er med op til 18 kerner i servermiljøer.

Pipelining

I dag benytter de fleste CPU'er instruktionspipelining, der betyder at en CPU kan starte en ny instruktion hver cyklus. Visse CPU'er kan have 10-20 instruktioner i gang samtidigt.

Single Instruction Multiple Data (SIMD)

Nogle CPU'er understøtter også SIMD – vektor processering. Hos Intel Pentium 4 hedder det MMX/SSE/SSE2 og i Motorola's G4 hedder det AltiVec Velocity Engine.

Både pipelining og SIMD gør CPU-hastigheden potentielt hurtigere, men pipelining kræver at oversættere (eng. compiler) flytter rundt på instruktionsrækkefølgen, så de bliver optimeret til pipelining. For at SIMD skal udføre programmer hurtigere, er det nødvendigt at optimere dem til det.

CPU-arkitekturer

Hoved-CPU-arkitekturen i en PC eller et indlejret system, afgør almindeligvis også hvilke styresystemer (eng. Operativ System, OS), der kan anvendes:

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Noter