Ladin (sprog): Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
2.819 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
udvider artikel
m (Fjernede Kategori:Sydlige kalkalper; Tilføjede Kategori:Dolomitterne ved hjælp af Hotcat)
(udvider artikel)
[[Fil:Ladin.png|thumb|De ladin-talende dales beliggenhed i Norditalien: [[Val di Fassa]], [[Val Gardena]], [[Val Badia]], [[Livinallongo del Col di Lana|Livinallongo]] og [[Ampezzo]]]]
{{Ingen kilder|dato=oktober 2012}}
'''Ladin''' eller '''ladinsk''' ({{lang-it|Ladino}}, {{lang-de|Ladinisch}}) er et [[romanske sprog|romansk sprog]], som består af en gruppe [[dialekt]]er, der primært tales i [[Dolomitterne]] i [[Norditalien]] i provinserne [[Alto Adige]]/Sydtyrol, [[Trentino]] og [[Belluno (provins)|Belluno]] og af [[ladiner]]e. det indeholder ligheder med det schweiziske [[rætoromansk (sprog)|rætoromansk]] og [[friulisk (sprog)|friulisk]].
'''Ladin''' er et sprog, der består af en række dialekter, der primært tales i provinsen Bolzano [[Sydtyrol]], Trento og Belluno i den nordlige del af Italien. I Val Gardena (omfattende St. Ulrich, St. Christina, og Wolkenstein), val Badia og val di Fassa er det et flertal af befolkningen, der taler sproget.
 
Den præcise udbredelse af det ladinske sprogområde er et tema for videnskabelige debatter. Et mere snævert perspektiv inkluderer kun de dialekter, der tales i dalene omkring [[Sellagruppen]], bredere definitioner består også af de dialekter, der tales i dalene i Belluno og af dialekter der tales i det nordvestlige Trentino.<ref>Giovan Battista Pellegrini: ''Ladinisch: Interne Sprachgeschichte II. Lexik.'' In: ''[[Lexikon der Romanistischen Linguistik]]'', III. Tübingen, Niemeyer 1989, ISBN 3-484-50250-9, p. 667: ''È necessaria innanzi tutto una precisazione geografica circa l'estensione del gruppo linguistico denominato «ladino centrale», dato che le interpretazioni possono essere varie.''</ref><ref>Johannes Kramer: ''Ladinisch: Grammatikographie und Lexikographie.'' In: ''[[Lexikon der Romanistischen Linguistik]]'', III. Tübingen, Niemeyer 1989, ISBN 3-484-50250-9, p. 757: ''Im folgenden sollen die Grammatiken und Wörterbücher im Zentrum stehen, die das Dolomitenladinische im engeren Sinne ([...] Gadertalisch [...], Grödnerisch, Buchensteinisch, Fassanisch [...]) behandeln, während Arbeiten zum Cadorinischen [...] und zum Nonsbergischen [...] summarisch behandelt werden.''</ref>
Sproget er ikke udbredt over et stort område, da man ikke skal mere end et par 100 meter ud af dalene, før der kun er [[Tysk (sprog)|tysk]]- og [[Italiensk (skak)|italiensktalende]] tilbage. Der er cirka 9.000 mennesker, der taler den val gardenaske (ghërdeina) dialekt af ladin. I alt er der ca. 30.000 mennesker som taler ladin i de forskallige dialekter. Sproget er beslægtet med [[Rætoromansk (sprog)|rætoromansk]], der er et af de fire officielle sprog i [[Schweiz]].
 
[[standardsprog|En skreven standard]] af ladin (''Ladin Dolomitan'') er blevet udviklet af kontoret for ladinsk sprogplanlægning, som et fælles kommunikationsredskab på tværs af hele den ladinsk talende region,<ref>[http://www.spell-termles.ladinia.net/en.html The office for Ladin language planning]</ref> men det er ikke populært blandt de ladinsk talende.
Der undervises stadig i ladin samt italiensk (og tysk i Sydtyrol) på de lokale skoler.
 
Ladin bør ikke forveksles med [[ladino (sprog)|ladino]] (også kaldet judeo-spansk), som, tiltrods for at det også er et romansk sprog, stammer fra [[gammelspansk]].
{{Sprogstub}}
 
== Geografisk udbredelse ==
[[Fil:Rhaeto-Romance languages now and 1200 years ago..png|thumb|Udbredelse af rætoromanske folk og sprog]]
Ladin anerkendes som et minoritetssprog i 54 [[Kommuner i Italien|italienske kommuner]],<ref>[http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/minorities/3_fcnmdocs/PDF_2nd_SR_Italy_en.pdf SECOND REPORT SUBMITTED BY ITALY PURSUANT TO ARTICLE 25, PARAGRAPH 2 OF THE FRAMEWORK CONVENTION FOR THE PROTECTION OF NATIONAL MINORITIES (received on 14 May 2004), APPROPRIATELY IDENTIFIED TERRITORIAL AREAS Decisions adopted by provincial councils], [[European Council]]; the Municipality of Calalzo di Cadore was recognized following the decision adopted by the provincial council of Belluno on 25 June 2003.</ref> som tilhører provinserne Sydtyrol, Trentino og Belluno. Det er ikke muligt at opgøre det præcise antal af ladin-talende, eftersom at det kun er provinserne Sydtyrol og Trentino, der udarbejder opgørelser, som foretages hver tiende år.
 
I Sydtyrol var der ved seneste opgørelse i 2011 i alt 20.548 indbyggere, der erklærede at ladin var deres [[modersmål]]. I Trentino var der i 2011 i alt 18.550 indbyggere, der erklærede at ladin var deres modersmål. I Belluno er det anslået, at omkring 3.000 indbyggere har ladin som modersmål.
I alt er der i de tre provinser omkring 42.098, der har ladin som modersmål.
 
== Referencer ==
{{Reflist}}
{{autoritetsdata}}
 
62.239

redigeringer

Navigationsmenu