Forskel mellem versioner af "Als"

Spring til navigation Spring til søgning
28 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
Rettede slåfejl
m (→‎Geografi: Ballebro ligger i Jylland)
(Rettede slåfejl)
Tags: Mobilredigering Redigering via mobilapp
Als har særdeles mange [[boplads]]fund og [[stendysse]]r på øens forholdsvis lille areal. Mange stendysserne ligger i skovene, bl.a. i Nørreskoven ved Blommeskobbel, hvor to landdysser og en runddysse står samlet på ét sted.
 
Fra [[bronzealder|bronze]]- og [[jernalderen]] er det mest kendte fund [[Hjortspringsbåden]], som i dag står på [[Nationalmuseet]]. En kopi af båden i fuld størrelse er af lokale blevet fremstillet med historisk korrekte metoder, den kan ses i Nordborg. På Nordals har man også fundet resterne af et lig i en egekiste fra bronzealderen samt bronzeskåle, der også findes på [[Nationalmuseet]].
 
Fra [[vikingetid]]en er der ved Ketting fundet en mand begravet med sin stridshest og sværd. Ved [[Augustenborg]] er fundet et befæstningsanlæg, kaldet Svenskeskanse, det er et [[voldanlæg]], der i sin struktur minder om anlægget ved [[Hedeby]]. Man har i volden fundet forskellige brugsgenstande fra den tid.
 
I [[middelalderen]] var øen opdelt mellem herremænd, der rådede over lokale borge. [[Christian 3.]]'s søn, hertug [[Hans den yngre af Sønderborg|Hans]], fik øen som slesvigsk delhertugdømme, og han købte adelen ud. Senere blev øen delt op i flere mindre delhertugdømmer, der ikke i længden var levedygtige og gik fallit.
Anonym bruger

Navigationsmenu