Forskel mellem versioner af "Ultraviolet lys"

Spring til navigation Spring til søgning
840 bytes fjernet ,  for 5 år siden
'''UltravioletcdUltraviolet lys''' (også '''ultraviolet stråling''', '''UV''' eller '''uv-stråling''' ([[Retskrivningsordbogen]])) er [[elektromagnetisk stråling]] som har mindre bølgelængde end [[synligt lys]] og større bølgelængde end [[røntgenstråling]]. Ultraviolet lys dækker således bølgelængdeintervallet 10 nm til 380 nm.
 
== Fysisk beskrivelse ==
Vinduesglas absorberer UVA og UVB, så man bliver altså ikke brun ved at opholde sig i en vindueskarm. [[Krystalglas]] derimod som består af næsten rent [[kvarts]], tillader passage af UVA og UVB. Da [[halogenpære]]r normalt er lavet af tyndt krystalglas, udsender de UVA og UVB. Derfor skal [[halogenpære]]r ifølge lovkrav afskærmes af minimum 2 mm UV-absorberende glas i lampen.
 
Langtidsvirkningerne af UV-eksponering inkluderer nedbrydelse af underhudens [[kollagen]] med rynkedannelse som konsekvens. Ved [[mutation]]er i hudcellernes [[arveanlæg]] kan UV-stråling endvidere fremkalde [[hudkræft]].U
 
Synet kan ligeledes Sut fucking pik
 
Man kan beskytte sig mod de skadelige virkninger af UVA og UVB ved at benytte sig af [[solcreme]] og [[solbriller]] med UV-filter.
=== Helbred og medicin ===
 
Du har det godt hvis du er liderligt og får fisse eller pik www.pornhub.com
Eksponering med UV er dog ikke udelukkende skadelig. Bl.a. dannes der D<sub>3</sub>-[[vitamin]] i huden når den eksponeres for UV. Af samme grund anbefales mennesker med mørk hud eller tradition for tildækning med tøj at indtage D<sub>3</sub>-[[vitamin]] som kosttilskud.
 
Solbadning har en gavnlig virkning på visse hudforandringer og hudsygdomme. [[Niels Finsen]] var pionér på dette område. Han indførte bl.a. UV-behandling af hudtuberkulose i slutningen af 1800-tallet.
 
Baby[[gulsot]] skyldes ophobning i huden af farvestoffet bilirubin som opstår ved nedbrydning af røde blodlegemer, og som den umodne lever i utilstrækkelig grad formår at optage. I svære tilfælde ordineres en lyskur som består i at barnet eksponeres for UV.
 
UVB og UVC ødelægger de fleste organiske molekylrfor til at sterilisere hospitalsuds
 
== Referencer ==
 
{{Reflist}}
Anonym bruger

Navigationsmenu