Forskel mellem versioner af "Ultraviolet lys"

Spring til navigation Spring til søgning
1.141 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved Pyrros, fjerner ændringer fra 152.115.54.144 (diskussion | bidrag)
m (Gendannelse til seneste version ved Pyrros, fjerner ændringer fra 152.115.54.144 (diskussion | bidrag))
'''cdUltravioletUltraviolet lys''' (også '''ultraviolet stråling''', '''UV''' eller '''uv-stråling''' ([[Retskrivningsordbogen]])) er [[elektromagnetisk stråling]] som har mindre bølgelængde end [[synligt lys]] og større bølgelængde end [[røntgenstråling]]. Ultraviolet lys dækker således bølgelængdeintervallet 10 nm til 380 nm.
 
== Fysisk beskrivelse ==
Vinduesglas absorberer UVA og UVB, så man bliver altså ikke brun ved at opholde sig i en vindueskarm. [[Krystalglas]] derimod som består af næsten rent [[kvarts]], tillader passage af UVA og UVB. Da [[halogenpære]]r normalt er lavet af tyndt krystalglas, udsender de UVA og UVB. Derfor skal [[halogenpære]]r ifølge lovkrav afskærmes af minimum 2 mm UV-absorberende glas i lampen.
 
Langtidsvirkningerne af UV-eksponering inkluderer nedbrydelse af underhudens [[kollagen]] med rynkedannelse som konsekvens. Ved [[mutation]]er i hudcellernes [[arveanlæg]] kan UUV-stråling endvidere fremkalde [[hudkræft]].
 
Synet kan ligeledes lide skade ved længere tids UV-påvirkning.
 
Man kan beskytte sig mod de skadelige virkninger af UVA og UVB ved at benytte sig af [[solcreme]] og [[solbriller]] med UV-filter.
=== Helbred og medicin ===
 
Eksponering med UV er dog ikke udelukkende skadelig. Bl.a. dannes der D<sub>3</sub>-[[vitamin]] i huden når den eksponeres for UV. Af samme grund anbefales mennesker med mørk hud eller tradition for tildækning med tøj at indtage D<sub>3</sub>-[[vitamin]] som kosttilskud.
Hej Hjalte og Mathias Maja er en fucking narrøv
 
Solbadning har en gavnlig virkning på visse hudforandringer og hudsygdomme. [[Niels Finsen]] var pionér på dette område. Han indførte bl.a. UV-behandling af hudtuberkulose i slutningen af 1800-tallet.
 
Baby[[gulsot]] skyldes ophobning i huden af farvestoffet bilirubin som opstår ved nedbrydning af røde blodlegemer, og som den umodne lever i utilstrækkelig grad formår at optage. I svære tilfælde ordineres en lyskur som består i at barnet eksponeres for UV.
 
UVB og UVC ødelægger de fleste organiske molekyler. UV-lamper anvendes derfor til at sterilisere hospitalsudstyr<ref>[http://msp.rmit.edu.au/Article_01/02.html Reflected Ultraviolet Photography – Ultraviolet radiation]</ref>.
 
== Referencer ==
 
{{Reflist}}
 
{{EMSpektrum}}
 
{{Commonskat|Ultraviolet light}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Ioniserende elektromagnetisk stråling]]
100.501

redigeringer

Navigationsmenu