Bysvale: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
m
Wikilink
(to små ting)
m (Wikilink)
Bysvalen holder naturligt til i bjerglandskaber og ved [[klippe (geologi)|klipper]]. I Danmark har den dog tilpasset sig et liv med [[menneske]]r, da den her især bygger rede på bygninger, gerne under fremspring, der beskytter mod fugt. Dog ses bysvalen også på [[klint]]erne ved Møn og Stevns og på [[Bornholm]] i et mere naturligt [[miljø]]. Bysvalerne holder sammen i flokke. De jager insekter i luften, gerne noget højere oppe end landsvalen.
 
Bysvalen bygger aldrig rede indendørs som landsvalen kan finde på. [[fuglerede|Reden]] er [[lerklinet]] og kugleformet, foret med [[halm]] og [[fjer]] og med indgangshul foroven. [[Æg]]gene er hvide og det første kuld lægges i begyndelsen af [[juni]]. Æggene udklækkes efter 12-15 dage og begge forældre fodrer ungerne 25-26 dage derefter. Et bysvalepar kan som regel nå at opfostre to [[kuld]] på omkring 4-5 unger på en sommer. Ungerne kan, hvis de sulter, næsten gå i [[dvale]], en [[adfærd]] der også ses hos [[mursejler]]unger. Bysvalens reder er eftertragtede, [[gråspurv]]e kan finde på at erobre dem inden svaleparret når at flytte ind. Hvis reden når at blive bygget færdig er indgangshullet dog så lille at gråspurven ikke kan komme ind. Bysvaler genbruger gerne reden fra året før, eller bygger en ny i umiddelbar nærhed af den gamle.
 
Om [[efterår]]et, i [[september]] – [[oktober]], samles bysvalerne før de drager til vinterkvartererne i området syd for [[Sahara]] og helt ned til [[Sydafrika]]. De vender tilbage til Danmark i [[forår]]et omkring [[5. maj]].
90.289

redigeringer

Navigationsmenu