Tróndur í Gøtu: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
EPO (diskussion | bidrag)
m Gendannelse til seneste version ved EPO, fjerner ændringer fra 82.221.46.82 (bidrag)
Linje 2: Linje 2:
'''Tróndur í Gøtu''', også '''Tróndur Gøtuskegg''', '''Gøtutróndur''' eller '''Trond''' på dansk (omkr. [[945]]-[[1035]]) var en vikingehøvding på [[Færøerne]]. Han er sammen med [[Sigmundur Brestisson]] den centrale figur i [[Færingesaga]]en.
'''Tróndur í Gøtu''', også '''Tróndur Gøtuskegg''', '''Gøtutróndur''' eller '''Trond''' på dansk (omkr. [[945]]-[[1035]]) var en vikingehøvding på [[Færøerne]]. Han er sammen med [[Sigmundur Brestisson]] den centrale figur i [[Færingesaga]]en.


Tróndur var en af de magtigste mænd på Færøerne. Han boede i [[Gøta]] (derfor hans efternavn ''í Gøtu'' - ''gøtu'' er i dette tilfælde dativ af ''gøta'', hvilket også betyder ''gade'' på [[færøsk]]).Helst har han boet i Syðrugøta hvor han havde udsigt til åbent hav og kort vej til sine skibe som lå forankrede på Skipanes. Han er søn af [[Torbjørn Gøtuskegg]] (døde før [[970]]) og hans kone Guðrun, som var en søster af [[Svínoyar-Bjarni]] (Svinø-Bjarne).
Tróndur var en af de magtigste mænd på Færøerne. Han boede i [[Gøta]] (derfor hans efternavn ''í Gøtu'' - ''gøtu'' er i dette tilfælde dativ af ''gøta'', hvilket også betyder ''gade'' på [[færøsk]]). Han er søn af [[Torbjørn Gøtuskegg]] (døde før [[970]]) og hans kone Guðrun, som var en søster af [[Svínoyar-Bjarni]] (Svinø-Bjarne).


Færingesagaen beskriver ham sådan:
Færingesagaen beskriver ham sådan:

Versionen fra 23. sep. 2006, 18:55

Fil:Trondur i gotu 1904.jpg
Tróndur í Gøtu efter en udgave af Færingesagaen fra 1904

Tróndur í Gøtu, også Tróndur Gøtuskegg, Gøtutróndur eller Trond på dansk (omkr. 945-1035) var en vikingehøvding på Færøerne. Han er sammen med Sigmundur Brestisson den centrale figur i Færingesagaen.

Tróndur var en af de magtigste mænd på Færøerne. Han boede i Gøta (derfor hans efternavn í Gøtu - gøtu er i dette tilfælde dativ af gøta, hvilket også betyder gadefærøsk). Han er søn af Torbjørn Gøtuskegg (døde før 970) og hans kone Guðrun, som var en søster af Svínoyar-Bjarni (Svinø-Bjarne).

Færingesagaen beskriver ham sådan:

Trond var en høj mand med rødt hår og rødt skæg, fregnet og barsk af udseende, med en skummel tankegang, durkdreven og lumsk i alle sine planer, uselskabelig og ond over for almindelige mennesker, men honningsød over alle, der stod over ham, men altid svigefuld i sit hjerte.

Så spiller han i sagaen den onde rolle, mens Sigmundur er den gode. Det forklares med, at sagaen er skreven af munke i Island, og deres helt var selvfølgelig Sigmundur, som kristnede Færøerne i 999, og ikke hans modstander, den hedenske Tróndur. Men i dag siger man almindeligvis, at Tróndur var dog en tidlig færøsk patriot, der kæmpede for øernes selvstændighed, mens Sigmundur sørgede for, at de kom under den norske krone.

For hans historisk rolle, se artiklen Vikingetiden på Færøerne. Efter dette spændende liv døde han omkr. 1035 som gammel mand, der var aldrig gift og havde derfor ingen egne børn, fuld af sorg, efter sine nevøer blev dræbt i en kamp. Med Tronds død endte samtidig vikingetiden på Færøerne.

I hovedstaden Tórshavn hedder en gade efter Tróndur í Gøtu: Tróndargøta (Tronds-gade) i bymidten. Men da alle bygder på Færøerne fik gadenavne i 2005, er der nu også en Tróndargøta i Gøta selv.

Eksterne henvisninger