Forskel mellem versioner af "Sav"

Spring til navigation Spring til søgning
93 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
sprogrøgt og korrektur
(sprogrøgt og korrektur)
{{redirflertydig3|Fukssvans|filmen|Fukssvansen}}
[[Fil:Ijzerzaag.jpg|thumb|Bøjlesav i form ataf nedstryger.]]
[[Fil:Narz pily 01.jpg|thumb||Øverst kort fukssvans, derunder [[gratsav]] og [[(forkrøppet) rygsav]]. Nederst t.v. [[løvsav]].]]</div>
[[Fil:dekupørsav.jpg|thumb|Dekupørsav set på Håndværksmuseet i Roskilde, november 2008.]]
En '''sav''' er et [[værktøj]], man kan skære ting over eller igennem med. Har oftest et [[håndtag]], men kan have flere. Der findes flere savtyper med forskellige anvendelsesområder.
 
Saven er ingen ny opfindelse, men mange ''[[træsmed]]''e har været længe om at tage den i brug – i hvert fald i større udstrækning. Der findes – eller fandtes indtil for få år siden – fx [[Norge|norske]] [[tømrer]]e der ikke ville have med den at gøre, men i stedet klarede sig med [[økse]] og [[skarøkse]]. I bogen "Hantverk i Sverige" anføres, at saven først kom i almentalmen brug ved husbyggeri der i landet omkring 1870. Det er ikke kun krukkeri, for træet har utvivlsomt bedre af at blive flækket på sine egne betingelser frem for at blive voldtaget med en sav, men håndværksmæssigt har en vis faglig stolthed sikkert også gjort sig gældende. Det, at træet hellere vil flækkes med økse end saves, kendte de gamle [[skibstømrer]]e til, men metoden med at spejlkløve store egekævler er besværlig – og frem for alt dyr – så den anvendes kun, så vidt vides, hvor det drejer sig om rekonstruktion af gamle bådtyper.
Hvor gammel en opfindelse saven er, er ikke klarlagt.
 
== Oldtidssave ==
Klart nok peger ''Goodman'' på, at de svære, savtakkede flintredskaber ikke er velegnede som egentlige save. Sådanne må simpelthen
fremstilles i metal – i hvert fald hvis de skal skære igennem materialet. Det forhindrer imidlertid ikke, at man har kunnet skære spor i fx [[ben]] og [[hjortetak]] med en svær, savtakket [[flintkniv|flintekniv]]. Det samme kan være tilfældet med bronzealdersaven.
[[Kobbersav]]e kendes fra [[Egypten]] (18. dynasti, ca 1480 f. Kr.) – bl.a. en henved 50&nbsp;cm lang '''fukssvans''' dog kun tandet på den yderste halvdel. Goodman nævner at det var den typiske håndsav i omkring 2000 år. Fordi [[kobber]] er et temmelig blødt materiale er savene [[træksave]]. Først med indførelsen af [[jern]] ([[stål]]) blev det muligt at vende tænderne fremefter. Med mindre savbladet er sat i en stilling, hvad der er et eksempel på fra [[Schweiz]]. En sav fra Sibirien (6.-3. årh. f. Kr.) ligner i høj grad en moderne [[japansk sav]].
 
[[Kobbersav]]e kendes fra [[Egypten]] (18. dynasti, ca 1480 f. Kr.) – bl.a. en henved 50&nbsp;cm lang '''fukssvans''', dog kun tandet på den yderste halvdel. Goodman nævner, at det var den typiske håndsav i omkring 2000 år. Fordi [[kobber]] er et temmelig blødt materiale, er savene [[træksave]]. Først med indførelsen af [[jern]] ([[stål]]) blev det muligt at vende tænderne fremefter. Med; mindremedmindre savbladet er sat i en særlig stilling, hvad der er et eksempel på fra [[Schweiz]]. En sav fra Sibirien (6.-3. årh. f. Kr.) ligner i høj grad en moderne [[japansk sav]], som er en træksav.
[[Fil:Roman Sawblades.jpg|thumbnail| left|Romerske savblade fra 3. -5. århundrede fundet i Schweiz.]]
 
[[Fil:Roman Sawblades.jpg|thumbnail| left|Romerske savblade fra 3. -5. århundrede fundet i Schweiz.]]
== Savtyper og Savnavne ==
 
== Savtyper og Savnavnesavnavne ==
 
[[Fil:Crosscut saw.JPG|thumb|Fukssvanssav]]
[[Fil:Sawing Ice in Dublin New Hampshire (5060544094).jpg| thumb|left|Savning af is før køleskabets tid. Gammelt billede fra New Hampshire.]]
 
Åbenbart gælder det for saven som for så meget andet værktøj: Allerede fra den første begyndelse er de nu kendte typer blevet udviklet. Fra [[bronzealder]]en kender man eksempler på [[stiksav]], fukssvans, [[armsav]], [[skovsav]] og [[gravsav]]. Ud fra disse få typer er vokset alle de andre, der blot er variationer over kendte temaer. [[Løvsav]] ([[dekupørsav]]) er vel et af de få eksempler på save, der er blevet udviklet i den mellemliggende tid. Først med mekaniseringen, ja vel i grunden ikke før industrialiseringen satte ind, kom der nye typer til: [[båndsav]] og [[rundsav]] og i allernyeste tid de elektriske [[håndsavehåndsav]]e.
 
[[Fil:Backsaws.jpg|thumb|left|Rygsave. Øverst er japansk træksav.]]
 
Gulvsav er en særlig form for sav der bruges af brandfolk – der ofte herhar en håndværksmæssig baggrund – til at bryde gennem et trægulv for at slukke brand i etagemellemrum.
 
Armsav, Bubu(g)sav, buesav, (dialekt, Falster), rammesav, stelsav, stillesav, stillingssav, gennemskæringssav, kapsav, håndsav, håndværkersav, slidssav, stødsav, snedkersav, sinksav, tømmersav, kapsav, fodsav, tømrersav, brændesav, håndsav, børnesav, drengesav, lærersav, sløjdsav, [[rygsav]], finersav, grindsag (norsk) og muligvis bomsav (fynsk dialekt).
 
Den smalle svejfsav er en armsav, men erstår her i modsætning til den almindelige bredsav. Den "klassiske" stillingssav, der i forskellig størrelse og med forskelligt udformede tænder er blevet brugt – men som nu kun til dels bruges – af træsmede. Tænderne kan være ret- eller krydsfilede, de kan være grove eller fine, lige somligesom vinklen i forhold til savryggen kan variere efter formålet. Klingelængden kan variere fra ca 400&nbsp;mm på børnesaven til omtrent det dobbelte på en grov brændesav.
 
Armsavens bestanddele er en ramme, (sav)stillingen, (sav)ramme, -stel, gestel eller armstilling, bestående af to arme, og en bom (bjælke, midterstang), der sidder fastgjort midt mellem armene. Ifølge Håndbog for Snedkere kaldes den øverste del af armene snorstykke, og den nederste håndstykke. Nederst på armene er savbladet ved hjælp af to (sav)angler, fastgjort til et par krykker (der også kaldes kryk, knibe, knag(e), horn, (sav)skrue, (sav)knap, eller savknap). Jf. Kaj Bom (Dialektforskningsinstituttet), har ordet dølle samme betydning, hvis den sidder i en brændesav. Savbladet spændes ved hjælp af en spændesnor, savsnor og en stillepind (spillemand, spænd(e)pind eller spænd(e)stok). Sinksaven har en klingelængde på ca 500 mm og ca 10 tænder pr tomme.
 
Håndværkersav er hvad CFP (1987) kalder en armsav med klingelængde på 750–800& mm og 3½-5 tænder pr tomme.
Fordelen ved armsaven er, at bladet kan drejes i forhold til bommen, så denne kan gå langs siden af arbejdsstykket, og således at den, der saver, har frit udsyn til snittet.
 
En armsav kaldes også en ''rammesav'' eller ''snedkersav''. Udført i børnestørrelse, hvilket var almindeligt i tidligere tiders sløjdsale, hed den en ''sløjdsav''. Lidt sproglig forvirring har kunnet opstå, fordi udtryk er brugt forskelligt, så selv om en rammesav mest er blevet brugt som betegnelse for en håndsav, er ordet også blevet anvendt om [[bloksav]]e til opskæring af træstammer i planker, idet savbladet er opspændt i en firkantet savramme.
[[Fil:Saw set 02.jpg|thumb|Savudlæggertang.]]
 
Savtænderne skal "lægges ud" – dvs. at de skal væregøre savsporet lidt bredere end klingen, for at saven ikke skal sætte sig fast i emnet. Hver anden tand skal til én side og hver anden til enden anden side. Jo grovere tænderne er, jo mere skal de lægges ud.
 
Det gøres med en '''savudlæggertang''', der undertiden spøgefuldt kaldeshar kaldtes en savødelægger.
 
== Metalsave ==
Nedstryger, Nedstrygerbuenedstrygerbue, Nedstrygerhåndtagnedstrygerhåndtag, og Nedstrygersavnedstrygersav også kaldt buefil.
 
Metalsave, typisk udformet som buesav forsynet med et vandret eller lodret greb i den ene ende af buen. Tænderne er ganske små, og kun en ganske smal stribe langs tandsiden er hærdet, for at klingen ikke skal springe. Førhen brugte man klinger, der var tykkest i tandsiden og smallest i ryggen, hvorved man undgik at lægge de små tænder ud. Problemet kan klares ved at ondulere klingen, gøre den lidt bølget i tandsiden.
Der findes nedstrygerhåndtag, hvori kan monteres en ordinær nedstrygerklinge eller en stiksavformet klinge. DeeDer er to muligheder for montering af klingen, enten i "revolverform" eller parallelt med klingen. Det er muligvis denne, der bærer navnet lommesav.
 
== Eksterne henvisninger ==
[[Kategori:Træværktøj]]
[[Kategori:Skovbrugsredskaber]]
[[Kategori:Sløjd]]

Navigationsmenu