Forskel mellem versioner af "Svantevit"

Spring til navigation Spring til søgning
28 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
Flertydig
m (Wikilink)
(Flertydig)
[[Fil:Bishop Absalon topples the god Svantevit at Arkona.PNG|thumb|Biskop [[Absalon]] omstyrter guddommen Svantevit i [[Arkona]], malet af [[Laurits Tuxen]]]]
'''Svantevit''' (''Svetovid, Suvid, Świętowit, Sutvid, Vidvar, Vid, Bela'' m.fl.) var en [[gud (højere væsen)|gud]] for [[krig]], [[frugtbarhed]] og rigdom i [[slavisk mytologi]]. Svantevit er kendt som en hovedgud i [[vendisk mytologi]] på grund af beretningen om danskernes angreb på [[vender]]ne under [[biskop]] [[Absalon]] og kong [[Valdemar 1. den Store]] i [[1168]].
 
Den russiske historiker Boris Rybakov har identificeret de fire [[ansigt]]er på Svantevit med de slaviske guder [[Perun]], [[Svarog]], [[Lada]] og [[Mokosj]].
 
Ifølge en forkert, [[russisk]]baseret [[etymologi]] er betydningen af navnet "verdens-seer" (''svjet'' = verden, ''vid'' = syn). Det første led i navnet er dog old[[slaviskslaver|oldslavisk]] ''svętъ'' (hellig), mens sidste led kan være ''vit'' (herre, sejrherre) eller ''vid'' (ansigt). Det har også været foreslået at navnet er fra slavisk ''svantev, svitanje'' (morgengry) og [[adjektiv]]suffikset ''it''.
 
I [[Polen]] har man fundet en næsten tre meter høj Svantevit-lignende figur med fire ansigter. Den menes at være fra omkring år [[1000]].
127.334

redigeringer

Navigationsmenu