Flække: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Flækkernes senere skæbne.
Linje 13: Linje 13:
*[[Svavsted]] ved [[Frederiksstad]]
*[[Svavsted]] ved [[Frederiksstad]]
*[[Vyk]] på [[Før]]
*[[Vyk]] på [[Før]]

Marstal fik i 1861 status af [[handelsplads]]. [[Augustenborg]], [[Christiansfeld]], [[Højer]], [[Løgumkloster]] og [[Nordborg]] beholdt deres flækkestatus efter de var blevet danske i 1920. [[Augustenborg]], [[Højer]] og [[Løgumkloster]] udtrådte i 1920'erne af amtskommunen, mens [[Christiansfeld]] og [[Nordborg]] forblev under deres respektive amtskommuner. Efter kommunalreformen 1970 skelnes der ikke imellem flækker og andre kommuner.


I dagligsproget betegner ''flække'' en lille, ubetydelig by.
I dagligsproget betegner ''flække'' en lille, ubetydelig by.

Versionen fra 24. sep. 2006, 21:25

En flække (fra tysk Flecken) er historisk en by som ikke var købstad, men havde visse særrettigheder. I dansk sammenhæng fandtes flækker alene i Slesvig (herunder Ærø).

I 1836 havde følgende slesvigske byer status af flække:

Marstal fik i 1861 status af handelsplads. Augustenborg, Christiansfeld, Højer, Løgumkloster og Nordborg beholdt deres flækkestatus efter de var blevet danske i 1920. Augustenborg, Højer og Løgumkloster udtrådte i 1920'erne af amtskommunen, mens Christiansfeld og Nordborg forblev under deres respektive amtskommuner. Efter kommunalreformen 1970 skelnes der ikke imellem flækker og andre kommuner.

I dagligsproget betegner flække en lille, ubetydelig by.


Det svenske begreb köping har stort set samme betydning som flække.