Civilsamfundet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved KasparBot, fjerner ændringer fra 217.198.217.74 (diskussion | bidrag)
Linje 1: Linje 1:
'''Civilsamfundet''' er i modsætning til [[staten]], den del af [[samfund]]et, der ligger uden for den formelle [[økonomi]] og det politiske system. "Civilsamfundet" er som begreb udviklet indenfor [[sociologi]], hvorfra det har bredt sig til de andre [[samfundsvidenskab|sam'¨]]
'''Civilsamfundet''' er i modsætning til [[staten]], den del af [[samfund]]et, der ligger uden for den formelle [[økonomi]] og det politiske system. "Civilsamfundet" er som begreb udviklet indenfor [[sociologi]], hvorfra det har bredt sig til de andre [[samfundsvidenskab]]er.



LOL haahahhahha
Civilsamfundet er begreb, der stadig diskuteres og ikke mindst civilsamfundets rolle i forhold til [[demokrati]]. Civilsamfundet afspejler mange forståelser af, hvordan forholdet bør være mellem den enkelte, samfundet og staten. I et demokrati skal alle gennem foreninger og organisationer have mulighed for at diskutere, hvordan samfundet skal organiseres, og hvordan problemer skal håndteres. I begrebet civilsamfund indgår alle mulige former for organisationer og foreninger uden for staten og markedet. Det kan således være alt fra store kirkelige organisationer som den katolske kirke til en lille frimærkeklub og en terrororganisation.

== Teori ==

En af de sociologer, der har beskæftiget sig mest indgående med civilsamfundet er [[Jürgen Habermas]]. Han understreger bl.a., at civilsamfundets [[kommunikation]]sformer adskiller sig fra kommunikationsformerne i [[stat]] og [[marked]]. Ifølge Habermas består et samfund af tre overordnede dele: stat, marked og [[livsverden]]. Civilsamfundet er i denne kontekst de [[institution]]er, der udspringer af livsverdenen.


{{Autoritetsdata}}
{{Autoritetsdata}}

Versionen fra 16. aug. 2016, 12:42

Civilsamfundet er i modsætning til staten, den del af samfundet, der ligger uden for den formelle økonomi og det politiske system. "Civilsamfundet" er som begreb udviklet indenfor sociologi, hvorfra det har bredt sig til de andre samfundsvidenskaber.


Civilsamfundet er begreb, der stadig diskuteres og ikke mindst civilsamfundets rolle i forhold til demokrati. Civilsamfundet afspejler mange forståelser af, hvordan forholdet bør være mellem den enkelte, samfundet og staten. I et demokrati skal alle gennem foreninger og organisationer have mulighed for at diskutere, hvordan samfundet skal organiseres, og hvordan problemer skal håndteres. I begrebet civilsamfund indgår alle mulige former for organisationer og foreninger uden for staten og markedet. Det kan således være alt fra store kirkelige organisationer som den katolske kirke til en lille frimærkeklub og en terrororganisation.

Teori

En af de sociologer, der har beskæftiget sig mest indgående med civilsamfundet er Jürgen Habermas. Han understreger bl.a., at civilsamfundets kommunikationsformer adskiller sig fra kommunikationsformerne i stat og marked. Ifølge Habermas består et samfund af tre overordnede dele: stat, marked og livsverden. Civilsamfundet er i denne kontekst de institutioner, der udspringer af livsverdenen.

SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.