Valentinsdag: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Erstatter siden med '== Kilder/referencer == {{Reflist}} == Eksterne henvisninger == {{Commonscat|Valentine's Day}} * historie-online.dk: [http://www.historie-online.dk/special/valentin/index.h...'
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
m Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra 212.112.129.117 (diskussion | bidrag)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Valentineanddisciples.jpg|thumb|Sankt Valentin og hans disciple.]]
'''Valentinsdag''', som fejres [[14. februar]], er kendt som "''de elskendes helligdag''". På denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kærlige gaver.

Valentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med den gamle romerske højtid [[Lupercalia]], men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den [[15. februar]] til ære for en af de [[romerske guder]], Lupercus, og en række ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i [[496]] e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Hvem han var er stadig usikkert. Legenden fortæller, at da kejser [[Claudius II]] beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den [[Romersk-katolske kirke|romerske-katolske kirke]] udnævnte ham efter hans død til helgen som [[Sankt Valentin]].

Afholdelse af valentinsdag i [[Danmark]] er en forholdsvis ny tradition. I [[Finland]], hvor dagen har været fejret siden 1989, er det den næstvigtigste sæson for afsendelse af postkort med 5-5½ mio. [[valentinskort]]<ref>Posten Finland, "[http://www.posti.fi/svenska/aktuellt/2009/20090113_alla_hjartans_dags_korts.html Itella Abp – Finländarna kommer ihåg sina vänner med kort på alla hjärtans dag]"</ref> <ref>Posten Finland, "[http://www.posti.fi/svenska/aktuellt/2009/20090205_allahjartansdag.html Itella Abp – Vårda vänskapen med ett postkort – Alla hjärtans dag-korten ska postas senast 11.2]"</ref>. [[USA]] må siges at være foregangsland for helligdagen. Der sendes hvert år 192 millioner valentinskort.

I Brasilien bliver dagen fejret den 12. juni – kaldes "Dia dos Namorados"

I populærkulturen har valentinsdag dannet ramme for splatterfilmene ''[[My Bloody Valentine]]'' (1981) og genindspilningen ''[[My Bloody Valentine 3D]]'' (2009), samt for den romantiske komedie ''[[Valentine's Day (film)|Valentine's Day]]'' (2010).

== Kilder/referencer ==
== Kilder/referencer ==
{{Reflist}}
{{Reflist}}

Versionen fra 17. aug. 2016, 09:36

Sankt Valentin og hans disciple.

Valentinsdag, som fejres 14. februar, er kendt som "de elskendes helligdag". På denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kærlige gaver.

Valentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med den gamle romerske højtid Lupercalia, men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februar til ære for en af de romerske guder, Lupercus, og en række ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i 496 e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Hvem han var er stadig usikkert. Legenden fortæller, at da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.

Afholdelse af valentinsdag i Danmark er en forholdsvis ny tradition. I Finland, hvor dagen har været fejret siden 1989, er det den næstvigtigste sæson for afsendelse af postkort med 5-5½ mio. valentinskort[1] [2]. USA må siges at være foregangsland for helligdagen. Der sendes hvert år 192 millioner valentinskort.

I Brasilien bliver dagen fejret den 12. juni – kaldes "Dia dos Namorados"

I populærkulturen har valentinsdag dannet ramme for splatterfilmene My Bloody Valentine (1981) og genindspilningen My Bloody Valentine 3D (2009), samt for den romantiske komedie Valentine's Day (2010).

Kilder/referencer

Eksterne henvisninger