Asbest: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Tilføjede Kategori:Kræftfremkaldende stoffer ved hjælp af Hotcat
Erstatter et dødt link med et, der virker
Linje 7: Linje 7:
I Danmark blev store mængder asbest anvendt i fabrikationen af [[Eternit]], hvilket har givet mange af arbejderne såvel som deres familier problemer med bl.a. lungehindekræft.
I Danmark blev store mængder asbest anvendt i fabrikationen af [[Eternit]], hvilket har givet mange af arbejderne såvel som deres familier problemer med bl.a. lungehindekræft.


{{citat|Det er forbudt at fremstille, importere, anvende eller arbejde med asbest eller asbestholdigt materiale|[http://www.at.dk/sw14293.asp Arbejdstilsynets asbestvejledning] }}
{{citat|Det er forbudt at fremstille, importere, anvende eller arbejde med asbest eller asbestholdigt materiale|[http://arbejdstilsynet.dk/da/regler/at-vejledninger/a/c-2-2-asbest Arbejdstilsynets asbestvejledning] }}


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 21. aug. 2016, 14:08

Asbestfibre
For alternative betydninger, se Asbest (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Asbest)

Asbest er et byggemateriale, der tidligere har vundet stor udbredelse pga. dets ildfasthed og varmeisolerende egenskaber. Asbest tåler temperaturer op til 900 grader Celsius og er ikke brændbart. Af samme grund var asbest et hyppigt benyttet materiale til isolering og brandsikring, indtil det af flere omgange blev forbudt i 1970'erne og 1980'erne i Danmark. Asbest har også været benyttet til laboratorieudstyr, f.eks. i de såkaldte asbestnet og til brandbeskyttende dragter og -handsker.

Asbest er lavet af naturligt forekommende mineraler, der sidder sammen i en fin fiberstruktur. Netop de fine fibre er skyld i, at asbest ikke længere er lovligt at anvende, da støvet fra asbest kan give asbestose (stenlunger), som er en kronisk lungesygdom. Fibrene i asbeststøv kan blive ekstremt tynde – de er typisk 3,0-20,0 µm i længden og helt ned til 0,01 µm i bredden. Det er langt tyndere end de 3 μm, der er diameteren på de tyndeste forgreninger i lungerne. Asbeststøvet ophober sig i lungerne og kan ikke fjernes igen. Derfor kan asbestose forværres lang tid efter, indåndingen af asbest er ophørt. Asbestose viser sig typisk først 10-20 år efter, man blev udsat for asbeststøv og er uhelbredelig. Asbestose kan med tiden føre til Lunge- og lungehindekræft.

I Danmark blev store mængder asbest anvendt i fabrikationen af Eternit, hvilket har givet mange af arbejderne såvel som deres familier problemer med bl.a. lungehindekræft.

Citat Det er forbudt at fremstille, importere, anvende eller arbejde med asbest eller asbestholdigt materiale Citat
Arbejdstilsynets asbestvejledning

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: