Forskel mellem versioner af "Severin Jørgensen"

Spring til navigation Spring til søgning
185 bytes fjernet ,  for 4 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
(Ny side om grundlæggeren af Coop amba (FDB))
 
m
'''Severin Jørgensen''' (1842-1926) var initiativtager til dannelsen i [[1896]] af [[Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger]], FDB. Foreningen ændrede i 2013 sit navn til [[Coop amba]].
 
Severin Jørgensen blev født 31. marts 1842 i [[Rostrup (Mariagerfjord Kommune)|Rostrup]] Skole ved [[Hobro]] som søn af lærer P. M. Jørgensen i et stærkt religiøst hjem. Efter konfirmationen kom han urmagerlære, men en svag ryg fik ham til at opgive, og han kom i stedet i lære i en manufakturhandel i [[Aarhus]]. Efter sin læretid blev Severin Jørgensen bestyrer af en købmandsforretning på [[Mols]]. Han forsøgte sig senere som selvstændig i [[Beder]] ved ArhusAarhus, i Jelling og senere i Sdr.[[Sønder Kirkeby Sogn|Sønder Kirkeby]][[Falster]].
 
I 1868 blev Severin Jørgensen bestyrer af den filial i Ulslev, som Brugsforeningen[[Idestrup Sogn|Idestrup]] Brugsforeningen i nabobyen på Falster havde etableret samme år, men det var først da han i 1875 flyttede til [[Vester Nebel (Kolding Kommune)|Vester Nebel]] ved [[Kolding]], som uddeler i brugsforeningen dér, at Severin Jørgensen for alvor fik succes. Foreningen åbnede filialer i nabolandsbyerne, og i 1883 inviterede han en række andre brugsforeninger til at lave fællesindkøb sammen med Vester Nebel Brugsforening. Selv om ideen ikke slog an fra begyndelsen blev dette initiativ den egentlige anledning til dannelsen af den nationale Fællesforening for Danmarks Brugsforeninger, FDB, i 1896.
 
Severin Jørgensen blev FDB's første formand og var formand frem til 1914. I hans formandsperiode var Severin Jørgensen blandt andet initiativtager til FDB's etablering af produktionsanlæg i [[Kolding]], [[Esbjerg]] og [[Viby (Jylland)|Viby Jylland]]. Severin Jørgensen indledtevar endvidereen flittig skribent og indledte forsøg med medlemskommunikation, som senere blev til [[Samvirke]] og han talte varmt for, at brugserne havde 'Ærlige varer til ærlige priser', hvilket gav anledning til, at FDB i 1928 som de første i Danmark med etablering af eget laboratorium begyndte at interessere sig for fødevarekvalitet og varedeklarationer.
Severin Jørgensen var blot en drivkraft i brugsforeningsbevægelsen, men i udbygningen af andelsbevægelsen. Han var med til at oprettelse Dansk Andels Ægeksport i 1894, og han var hovedansvarlig bag oprettelsen af Andelsudvalget i 1899 og senere af Dansk Andels Cementfabrik i 1911.
1896-1914. FDBs virksomhed udbyggedes stærkt i hans formandstid, bl.a. med egne produktionsanlæg i Esbjerg, Kolding og Viby J.
 
== Eksterne Kilder / henvisninger ==
Jørgensen var aktiv inden for udbygningen af andelsbevægelsen, således ved oprettelsen af Dansk Andels Ægeksport 1894, og han var den egentlige initiativtager til oprettelsen af Andelsudvalget i 1899 og sammen med Anders Nielsen, Svejstrup Østergaard, til Dansk Andels Cementfabrik i 1911. Han bidrog som organisationsleder og flittig skribent til at tegne samarbejdet mellem andelsvirksomhederne i Danmark med understregning af bevægelsens etisk-sociale sigte, også i international sammenhæng. Udgået af landbosamfundet med nær forbindelse til det grundtvigske miljø knyttede Jørgensen stærkere end nogen anden brugsforeningerne og landbrugets andelsbevægelse til den folkelige foreningskultur, der udfoldedes i tiden op til 1914.
** "Severin Jørgensen" af Jens Therkelsen. Arnfred, Det Danske Forlag, 1942
** "Brugsen - en anderledes forretning?" af Kristoffer Jensen (red), Samvirke, 2016.
30

redigeringer

Navigationsmenu