Amt (flertydig): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m -da:
statsamt eller stiftsamt -> statsamt eller stiftamt [RO]
Linje 31: Linje 31:
* ''Sogn, Herred, Amt'', Slægt og Data-særnummer 1998, [http://www.dis-danmark.dk/ DIS-Danmark]
* ''Sogn, Herred, Amt'', Slægt og Data-særnummer 1998, [http://www.dis-danmark.dk/ DIS-Danmark]


(2) '''statsamt''' eller '''stiftsamt'''. Ekspeditionskontor for statadministrationen modsvarende et geografisk område svarende til (1). Statsamtet ledes af en amtmand udpeget af Indenrigsministeriet.
(2) '''statsamt''' eller '''stiftamt'''. Ekspeditionskontor for statadministrationen modsvarende et geografisk område svarende til (1). Statsamtet ledes af en amtmand udpeget af Indenrigsministeriet.


(3) administrativ enhed i [[Tyskland]] størrelsesmæssigt modsvarende primærkommune, men med andre beføjelser.
(3) administrativ enhed i [[Tyskland]] størrelsesmæssigt modsvarende primærkommune, men med andre beføjelser.

Versionen fra 28. maj 2004, 08:28

Geografi, (1) amtskommune. Betegnelse for administrativ inddeling på sekundærniveau brugt i Danmark.

Den 19. februar 1662 blev det ved kongelig ordre bestemt, at de 49 danske len for eftertiden skulle hedde amter. Ved kongelig resolution den 4. september 1793 og bekendtgørelse den 21. juni 1794, blev en ny opdeling i 24 amter indført. Endelig blev de daværende 23 amter ved kommunalreformen den 1. april 1970 ændret til 14, og med sammenlægningen af Bornholms amt og kommuner den 1. januar 2003, de nuværende 13 amter.

Amtets opgaver

Amterne tager sig typisk af de opgaver, der kræver et stort befolkningsunderlag. Amternes største og dyreste opgave er sygehusene. Amterne har bl.a. ansvaret for:

I alle amter findes et statsligt tilsynsråd, der fører tilsyn med, at kommunernes beslutninger er lovlige, og er klagemyndighed efter en række love.

Amtsråd

Amterne bliver ledet af et folkevalgt amtsråd, med en folkevalgt amtsborgmester i spidsen. Møderne i amtsrådet er åbne for offentligheden, men amtsrådet kan dog vælge at lukke mødet, hvis særlige forhold taler for det. Amtet er baseret på borgernes amtsskat og grundskyld (jordskat) samt på forskellige statslige tilskudsordninger.

Se også

Eksterne kilder/henvisninger

(2) statsamt eller stiftamt. Ekspeditionskontor for statadministrationen modsvarende et geografisk område svarende til (1). Statsamtet ledes af en amtmand udpeget af Indenrigsministeriet.

(3) administrativ enhed i Tyskland størrelsesmæssigt modsvarende primærkommune, men med andre beføjelser.