Forskel mellem versioner af "Bornholmerur"

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
m
Småret
(sp)
m (Småret)
Et '''bornholmerur''' eller blot '''bornholmer''' er et [[ur (kronometer)|standur]] i form af en høj trækasse. Det drives af [[lod (genstand)|lodder]] og blev fremstillet på [[Bornholm]] fra [[1745]] til [[1900]]. Gangen reguleres af et pendul.
 
Det [[Bornholmbornholm]]ske urmageri begyndte, efter at et hollandsk [[skib]], som havde stueure i [[last (transport)|last]]en, strandede ved Bornholm natten mellem den 15. og 16. november 1744. Urene kan sagtens have været af engelsk oprindelse, for afsenderen, fransk konsul konsul Jean Georg Hansen, drev omfattende handel. De blev sendt til reparation ved en [[rokkedrejer]] ved navn Poul Ottesen Arboe i [[Rønne]], som gennem hanssin istandsættelse af dem fik nok [[viden]] om [[ur (kronometer)|ure]] til at begynde at lave sine egne.
 
Med de billige priser blev bornholmerurene hurtigt populære over hele Danmark. Familien Arboe er kendt som én af de bedste fabrikanter. Peter og Otto Arboe fremhæves. Værkerne sattes i bornholmske urkasser;, barokkasser, Louis XVI-kasser og sen Louis XVI.
Empireure, der har en lige overlinie, kaldes en hanbornholmer eller mand. Frøkener og koner er ure, der har sirligesirligt hovedtøj på. Den bornholmske kvindedragts nøller nævnes som inspiration.
 
Efterspørgslen på antikke bornholmerure er stigende efter nogle års stilstand.
7.692

redigeringer

Navigationsmenu