Forskel mellem versioner af "Coop amba"

Spring til navigation Spring til søgning
110 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
Korrekturrettelser og sletning af fejlfyldt faktaboks
m
(Korrekturrettelser og sletning af fejlfyldt faktaboks)
[[Fil:OKBP4089(1).tif|thumb|Coops hovedkontor på Roskildevej 45-65 i Albertslund]]
{{Infoboks virksomhed}}
[[Fil:Njalsgaxe.png|thumb|Det tidligere hovedkvarter for FDB, der i dag blandt andet huser Fakta-butik]]
[[Fil:Sønderhøj FDB 2.jpg|thumb|Noget af de tidligere FDB's fabrikker i Viby Jylland, nu erhvervsområde, stedet kaldes Sønderhøj, februar 2014]]
'''Coop amba, '''tidligere '''FDB ('''forkortelse for '''Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger)''' er en dansk andelsforening, hvor 1,6 millioner<ref>[https://om.coop.dk/bliv+medlem.aspx Coop.dk]</ref> danske forbrugere er medlem og dermed medejere. Coop amba ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, [[Coop Danmark|Coop Danmark A/S]].
 
== Historie ==
Coop amba erblev grundlagt 1. januar [[1896]]. Initiativet kom [[Severin Jørgensen]] <ref name=":0">Kristoffer Jensen (red.): "Brugsen - en anderledes forretning?", udgivet af Samvirke, 2016.</ref>., som så et behov for en national fællesforening for de selvstændige danske [[brugsforening]]er. IInitiativet årenekom umiddelbartpå baggrund af, at der rundt i landet i årene før var forsøgtgjort en række tiltagforsøg til fælles,at skabe regionalelokale indkøbsforeningindkøbsamarbejder mellem brugsforeningerne. Ved etableringen i 1896 hed Coop amba "Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger" (i daglig tale blot FDB), hvilket foreningen hed indtil 12. januar 2013, hvor navnet blev ændret til Coop amba for at tydeliggøre sit ejerskabejerskabet til detailhandlen gennem datterselskabet Coop Danmark A/S.
 
FDB har fra 1896 stået for fælles indkøb, administration, distribution samt produktion af egne varer. Endvidere har fællesforeningen fra 1971 drevet butikker uden egen decentral forening. I perioden fra 2002 blev forening og forretning dog adskilt i hver sin virksomhed i forbindelse med etableringen af Coop Norden, hvor FDB, [[:sv:Kooperativa_Förbundet|KF]] i Sverige og [[:nb:Coop_Norge|NKL]] i Norge samlede foreningernes detailhandelsvirksomhed. FDB købte i 2007 de danske butikker tilbage fra Coop Norden, men fastholdt med dannelsen af datterselskabet Coop Danmark A/S en organisatorisk adskillelse af forening og forretning.
 
== DetailhandelButikker og fabrikker ==
FDB begyndte i 1897 at fremstille egne varer med et kafferisteri i Kolding. Kafferisteriet blev i 1900 suppleret med en chokolade- og bolsjefabrik og i 1902 med produktion af konfekt<ref name=":0" />. I 1901 købte fællesforeningen en allerede etableret tobakfabriktobaksfabrik i Esbjerg, og successen fra egne fabrikker førte i 1904 til købet af et stort areal i [[Viby Jylland]]<ref name=":0" />. Her stod en sæbefabrik, en teknisk-kemisk fabrik og en tovværksfabrik færdige i 1906, og i 1912 blev der også opført en margarinefabrik. Fra midten af 1970'erne og frem til 1990'erne blev fabrikkerne gradvis nedlagt, og fra år 2000 blev hele fabriksarealet på 55.000 m<sup>2</sup> gradvist omdannet til et erhvervscenter, idet de gamle fabriksbygninger blev ombygget og forsynet med nye tilbygninger, hvorpå FDB udlejede dem til andre erhvervsdrivende.<ref>[https://www.sa.dk/content/dk/undervisning_og_temaer/webudstillinger/kendte_arhus-virksomheder/fdb_fabrikkerne?pageIndex=1&gallery=&media_id=3476 FDB fabrikkerne]</ref> I dag (2014) kaldes arealet for Sønderhøj og indeholder udover erhverv også uddannelsesinstitutioner.Foreningen begyndte med et kafferisteri i Kolding i 1897 at fremstille egne varer og siden egen tobakfabrik i Esbjerg og en række forskellige fabrikker i Viby ved Aarhus.
 
FDB har lanceret en lang række egne varemærker, som i dag stadig er brandsi somhandlen, herunder ''[[Cirkel Kaffe]], Davregryn, Pokal Øl,'' og ''Mustang''.
 
I 1928 udkom det første 'Brugsforeningernes TidsskriftBrugsforenings-Bladet', som i 1945 skiftede navn til ''[[Samvirke]]''. Bladet handler om forbrug, mad og sundhed og er i dag et af Danmarks mest læste og troværdige magasiner..
 
Arkitekt [[Børge Mogensen]] blev ansat som leder af FDB's møbeltegnestue 1942-50, hvor en række klassiske danske møbler er blevet tegnet og derefter fremstillet af FDB. Møbeltegnestuen siden været ledet af Poul Volther, Eyvind A. Johansson og Jørgen Bækmark. Da Jørgen Bækmark gik af som leder af møbeltegnestuen i 1968, blev den nedlagt, men FDB fortsatte frem til 1980 med at fremstille de klassiske møbler frem til 1980, hvor FDB's møbelfabrik på solgt.<ref name=":0" /> I 2013 relancerede Coop en række af de gamle møbelklassikere igen og har siden taget en række nye møbler i sortiment, tegnet af nye møbeldesignere.
 
I [[1986]] gik FDB ind i byggemarkedsbranchen, da man via datterselskabet Fakta etablerede [[jem & fix]]. Det skete i samarbejde med [[Harald Nyborg]]-koncernen, der overtog hele kæden i [[1997]]
I 2003 købte FDB forlaget IDG, der efterfølgende skiftede navn til [[Libris]]. Libris blev solgt med udgangen af 2008.
 
== ForeningenForening og medlemmer ==
Coop ambas øverste myndighed er ''[http://coopforum.dk/landsraad Landsrådet]''. Det består af 124 valgte medlemmer - og alle medlemmer af Coop amba kan gennem bestyrelsen for sin lokale Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen eller LokalBrugsen lade sig opstille som kandidat. Halvdelen af landsrådets medlemmer er på valg hvert år. Landsrådet vedtager foreningens strategiske udvikling, godkender regnskabet og vælger Coop ambas formand og [http://coopforum.dk/foreningen/coops-foreningsbestyrelse bestyrelse].
 
Coop ambas formand har siden 2008 været Lasse Bolander. Alle Coops medlemmer kan gennem landsrådet lade sig opstille som kandidat til formandsposten og den øvrige bestyrelse. Bestyrelsen har ansvaret for foreningens drift og udpeger bestyrelsesmedlemmerne i Coop ambas datterselskaber.
 
Coop amba afholder gennem de lokale bestyrelser for alle Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen en række involverende medlemsaktiviteter i eller uden for butikkerne. Også Irma har en tilsvarende medlemsbestyrelse, men denne fungerer dog som bestyrelse for alle ca. 80 Irmabutikker. Coop amba har ud over de ca. 3.300 lokale bestyrelsesmedlemmer også et stigende antal andre frivillige, som hjælper med aktiviteter som popup-restauranter ved større madfestivaler landet rundt og ved aktiviteter, hvor børn og unge bliver hjulet til bedre madvaner.
 
De valgte medlemmer i Coop amba har gennem årene været med til at søsætte en række af de tiltag, som mange forbinder Coop med, her i blandt:
De valgte medlemmer i Coop amba har gennem årene været med til at søsætte en række af de tiltag, som Coop senere er blevet meget kendt for. Allerede ved stiftelsen af den første brugs i Thisted i 1866 blev folkeoplysning og dannelse en aktiv del af brugsernes virke, og dette blev yderligere udbygget i 1950 ved indmeldelsen i [[Dansk Folkeoplysnings Samråd]]. I dag har Coop den absolut største skolekontakt i Danmark og over 190.000 skoleelever er hvert år i kontakt med skolematerialer, som Coop har udviklet. Mest kendt blandt skolematerialerne er [[Madpyramiden]] fra 1976. Gennem slutningen af 1970'rne drøftede Coops ambas bestyrelse de nye internationale tiltag som biodynamiske og økologiske afgrøder, og som affødt element af disse drøftelser fik Brugsen i november 1981 som den første detailhandelskæde i verden økologiske varer på [http://classic.samvirke.dk/magasin-artikel/fx-okologiske-grontsager hylderne]. I de seneste år har Coop ambas valgte medlemmer været med til at definere Coops vision 'Sammen om bedre mad' og vedtagelse af stiftelsen af Coop Bank.
* Allerede ved stiftelsen af den første brugs i Thisted i 1866 blev folkeoplysning og dannelse en aktiv del af brugsernes virke, og dette blev yderligere udbygget i 1950 ved indmeldelsen i [[Dansk Folkeoplysnings Samråd]].
* I dag har Coop den absolut største skolekontakt i Danmark og over 190.000 skoleelever er hvert år i kontakt med skolematerialer, som Coop har udviklet. Mest kendt blandt skolematerialerne er [[Madpyramiden]] fra 1976.
* Brugserne fik i november 1981 som den første detailhandelskæde i verden økologiske varer på [http://classic.samvirke.dk/magasin-artikel/fx-okologiske-grontsager hylderne]. I de seneste år har Coop ambas valgte medlemmer været med til at definere Coops vision 'Sammen om bedre mad' og vedtagelse af stiftelsen af Coop Bank.
 
==Erhvervsaktiviteter==
**[[Republica (reklamebureau)|Republica]] A/S (reklameburea)
**Severin A/S (kursuscenter)
 
*'''Coop Bank A/S'''
 
30

redigeringer

Navigationsmenu