Forskel mellem versioner af "Severin Jørgensen"

Spring til navigation Spring til søgning
40 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
m
sprogret, kat
m (Tilføjer {{Ukategoriseret}})
m (sprogret, kat)
Severin Jørgensen blev født 31. marts 1842 i [[Rostrup (Mariagerfjord Kommune)|Rostrup]] Skole ved [[Hobro]] som søn af lærer P. M. Jørgensen i et stærkt religiøst hjem. Efter konfirmationen kom han urmagerlære, men en svag ryg fik ham til at opgive, og han kom i stedet i lære i en manufakturhandel i [[Aarhus]]. Efter sin læretid blev Severin Jørgensen bestyrer af en købmandsforretning på [[Mols]]. Han forsøgte sig senere som selvstændig i [[Beder]] ved Aarhus, i Jelling og senere i [[Sønder Kirkeby Sogn|Sønder Kirkeby]] på [[Falster]].
 
I 1868 blev Severin Jørgensen bestyrer af den filial i [[Ulslev]], som [[Idestrup Sogn|Idestrup]] [[Brugsforening]] havde etableret i nabobyen på Falster havde etableret samme år, men det var først da han i 1875 flyttede til [[Vester Nebel (Kolding Kommune)|Vester Nebel]] ved [[Kolding]], som uddeler i brugsforeningen dér, at Severin Jørgensen for alvor fik succes. Foreningen åbnede filialer i nabolandsbyerne, og i 1883 inviterede han en række andre brugsforeninger til at lave fællesindkøb sammen med Vester Nebel Brugsforening. Selv om ideen ikke slog an fra begyndelsen blev dette initiativ den egentlige anledning til dannelsen af den nationale Fællesforening for Danmarks Brugsforeninger, FDB, i 1896.
 
Severin Jørgensen blev FDB's første formand og var formand frem til 1914. I hans formandsperiode var Severin Jørgensen blandt andet initiativtager til FDB's etablering af produktionsanlæg i [[Kolding]], [[Esbjerg]] og [[Viby (Jylland)|Viby Jylland]]. Severin Jørgensen var en flittig skribent og indledte forsøg med medlemskommunikation, som senere blev til [[Samvirke]] og han talte varmt for, at brugserne havde 'Ærlige varer til ærlige priser', hvilket gav anledning til, at FDB i 1928 som de første i Danmark med etablering af eget laboratorium begyndte at interessere sig for fødevarekvalitet og varedeklarationer.
** "Severin Jørgensen" af Jens Therkelsen. Arnfred, Det Danske Forlag, 1942
** "Brugsen - en anderledes forretning?" af Kristoffer Jensen (red), Samvirke, 2016.
[[Kategori:Personer i Brugsbevægelsen i Danmark]]
{{Ukategoriseret}}
108.584

redigeringer

Navigationsmenu