Spring til indhold

Strømmen Station (Danmark): Forskelle mellem versioner

Lysere billeder uploadet. Verdenshjørner skrevet som tekst. Kursivering af danske egennavne fjernet. Noter i 2 spalter. Småret.
(Lysere billeder uploadet. Verdenshjørner skrevet som tekst. Kursivering af danske egennavne fjernet. Noter i 2 spalter. Småret.)
{{harflertydig2|Strømmen Station (Norge)}}
 
'''Strømmen Station''' var en [[jernbanestation]] den nedlagte [[Randers-Ryomgård-banen|Randers-Ryomgård-bane]], der blev anlagt i [[1876]] som privatbane og overtaget af staten i [[1881]]. StrækningenStrækningens blevpersontrafik nedlagtophørte den [[2. maj]] [[1971]], men banen blev anvendt som godsbane frem til [[1993]]. Sporet findes stadig mellem [[Randers]] og [[Allingåbro]].
 
Den første Strømmen Station lå lige Vvest for Aarhusvej.<ref>[http://www.havnebaner.dk/home/randers-dsb havnebaner.dk: Randers-DSB]</ref> Den nuværende stationsbygning Øøst for Aarhusvej er fra [[1905]] og ligger på adressen Strømmen 32 i bydelen ''Strømmen'' i [[Kristrup Sogn]] i [[Randers Kommune]]. Stationsbygning, pakhusbygning og perron blev [[Bygningsfredning|fredet]] i [[2005]].<ref>[https://www.kulturarv.dk/fbb/sagvis.pub?sag=26904132 Fredningsbeskrivelse hos Kulturarvsstyrelsen]</ref> I dag fungerer Strømmen Station som kursuscenter.
 
== Arkitektur ==
Stationsbygningen er tegnet af [[DSB]]s overarkitekt [[Heinrich Wenck]] i [[Nationalromantik (arkitektur)|nationalromantisk stil]]. Den er udformet som en asymmetrisk "klump" med et vekslende antal etager. I den østlige ende er bygningen i én etage, mens den i den vestlige ende stiger i højde til to etager. Bygningen er opført i røde [[mursten]] på et fundament af [[granit]] og tækket med [[skifer]], der er lagt som bæverhaler.
 
I det indre er rummene velbevarede; bl.a. findes en [[vestibule]] med flisegulv og bjælkeloft med sildebensmønster.
 
== KilderNoter ==
{{reflist|2}}
 
[[Kategori:Nedlagte jernbanestationer i Danmark]]
8.353

redigeringer