Spring til indhold

Asbest: Forskelle mellem versioner

734 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
Tilføjelse af info omkring rørisolering
m (Tilføjelse af billede, der viser asbestisolering på vandrør)
(Tilføjelse af info omkring rørisolering)
Asbest er lavet af naturligt forekommende mineraler, der sidder sammen i en fin fiberstruktur. Netop de fine fibre er skyld i, at asbest ikke længere er lovligt at anvende, da støvet fra asbest kan give '''asbestose''' ([[stenlunger]]), som er en kronisk lungesygdom. Fibrene i asbeststøv kan blive ekstremt tynde – de er typisk 3,0-20,0 [[µm]] i længden og helt ned til 0,01 µm i bredden. Det er langt tyndere end de 3 μm, der er diameteren på de tyndeste forgreninger i lungerne. Asbeststøvet ophober sig i lungerne og kan ikke fjernes igen. Derfor kan asbestose forværres lang tid efter, indåndingen af asbest er ophørt. Asbestose viser sig typisk først 10-20 år efter, man blev udsat for asbeststøv og er uhelbredelig. Asbestose kan med tiden føre til [[lungekræft|Lunge]]- og [[lungehindekræft]].
 
I Danmark blev store mængder asbest anvendt i fabrikationen af [[Eternit]], hvilket har givet mange af arbejderne såvel som deres familier problemer med bl.a. lungehindekræft. Der blev desuden anvendt asbest i en lang række byggematerialermaterialer, b.la. puds, gulvbelægning, fliseklæbfliseklæber, tapet, maling og i rørisolering. Brugen af asbest i isolering af varmeinstallationer har været meget udbredt i 1960erne og starten af 1970erne hvorfor asbest ofte vil være at finde i ældre fyrrum samt tilstødende rum med rørføring. I modsætning til rockwool eller glasulds baseret isolering smuldrer porøs asbestisolering i meget fine støvfragmenter ved den mindste påvirkning. Det skal bemærkes at rørisoleringen ofte består af både brunt papir, porøst materiale og malet gaze, og at disse elementer kan indeholde asbest i varierende mængder. Hvor asbest-cement tagplader indeholder op mod 10% hvid (chrysolit) asbest kan rørmaterialer indeholde op mod 80% asbest bestående af både hvid og brun (amosit) asbest som er langt farligere.
[[Fil:Asbestisolering.jpg|thumb|Blanding af eksponeret hvid (chrysolit) og brun (amosit) asbest i rørisolering. 1960-1970erne.]]
 
4

redigeringer