ARoS Aarhus Kunstmuseum: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
nye elementer i infoboks
ret
Linje 14: Linje 14:
|direktør = Erlend Høyersten
|direktør = Erlend Høyersten
|kurator =
|kurator =
|cvr = <!-- kan hentes fra Wikidata -->|off_transport =
|cvr = <!-- kan hentes fra Wikidata -->
|off_transport =
|hjemmeside = [http://www.aros.dk Aros.dk]
|hjemmeside = [http://www.aros.dk Aros.dk]
|network =
|network =

Versionen fra 24. okt. 2016, 10:38

ARoS Aarhus Kunstmuseum
ARoS Kunstmuseum, Aarhus, maj 2014.
Generelle informationer
Type Kunstmuseum
Adresse Aros Allé 2, 8000 Aarhus
Grundlagt 1859, flyttede til nuværende lokalitet i 2004
Arkitekt Schmidt Hammer Lassen Rediger på Wikidata
Direktør Erlend Høyersten
Besøgende 569.324 (816.468 i huset)[1] 2015
Eksterne henvisninger
Aros.dk
CVR-nummer 39799928 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

ARoS Aarhus Kunstmuseum er et kunstmuseum, der ligger i Aarhus centrum. Med sine 20.700 kvadratmeter og 10 etager er det et af Nordeuropas største kunstmuseer.[2] På museet findes kunst fra den danske guldalder over dansk modernisme til international nutidskunst. Museet har forskellige særudstillinger hvert år.

Derudover bliver der udstillet skiftende udpluk af museets egen samling, som består af over 8.000 værker. Samlingen, der er den ældste uden for København,[kilde mangler] har værker, der er dateret tilbage til 1770. Fra nyere tid er kunstnere som Bjørn Nørgaard og Per Kirkeby rigt repræsenteret. Samlingen rummer også værker af en række internationale nutidskunstnere som Bill Viola, Olafur Eliasson, Pippilotti Rist, James Turrell, Mona Hatoum, Carsten Höller, Gilbert & George samt Ron Mueck.

Museet forbereder en udvidelse på 6.500 m2 under jorden kaldet The Next Level. Denne tilbygning forventes færdig i 2017. Efter planen skal udvidelsen øge det årlige besøgstal til 700.000.[3][4] I 2015 besøgte i alt 816.468 ARoS. Dette tal omfatter besøgende, der på den ene eller anden måde har indløst billet (569.324) og personer der har besøgt ARoS Shop, ART Café eller gået igennem bygningen (247.144).

Historie

Your rainbow panorama der blev indviet på taget af ARoS i 2011.

Det oprindelige museum åbnede den 6. januar 1859, og åbnede i lokaler i tilknytning til det daværende rådhus. Ved åbningen var det den første offentligt tilgængelige kunstsamling uden for hovedstaden. Indtil da var Den Kongelige MalerisamlingChristiansborg i København det eneste sted, hvor almindelige mennesker kunne komme ind fra gaden og se på kunst.[5]

Århus Kunstmuseum flyttede siden til den nedre del af Universitetsparken.

Den nuværende museumsbygning blev indviet den 7. april 2004. Ved flytning skiftede det navn til ARoS Aarhus Kunstmuseum. Navnet ARoS er en sammenblanding af latin ars (kunst) og gammeldansk Aros (Aarhus). Schmidt Hammer Lassen Architects har tegnet den kubiske bygning, der måler 52 x 52 meter og har en højde på ca. 50 meter. Den inspireret af Dantes Den Guddommelige Komedie; kælderen er helvede og tagrummet er himmelen.

I januar 2005 urinerede performance-kunstneren Uwe Max Jensen i en installation af Olafur Eliasson.

I maj 2011 blev Olafur Eliassons værk Your rainbow panorama indviet.[6] Værket består af en cirkel på 52 meter i diameter, der på tynde søjler svæver 3,5 meter over bygningens tagflade. Farvet glas beklæder den hele vejen rundt, og det er muligt at gå inde i cirklen med udsigt over Aarhus. Projektet blev væsentligt dyrere end de først beregnede 30 mio. og færdiggørelse i 2007. Projektet kom til at koste 62 mio. kr., hvilket skyldes at det blev nødvendigt at forstærke bygningen. Your rainbow panorama er betalt af Realdania.[7]

I november 2013 indviede ARoS Tagpavillonen, der indeholder Sky Room og Sunset Lounge samt Olafur Eliassons værk Your condensation. Tagpavillonen er betalt af Købmand Herman Sallings Fond.

En udvidelse af museet blev offentliggjort i oktober 2014. Udvidelsen omfatter et nyt underjordisk galleri og en stor ny installation af den amerikanske kunstner James Turrell. Udvidelsen skal stå færdig i 2017, hvor Aarhus er udnævnt til europæisk kulturhovedstad.

Samlinger

Martinus Rørbye, En loggia fra Procida, 1835.

ARoS kunstsamling er Danmarks ældste museumssamling uden for København.[kilde mangler] Den blev etableret af borgere i Aarhus i 1859. Den består af dansk kunst fra de seneste 300 år og moderne international kunst.

De ældste værker er fra 1700-tallet af blandt andre N.A. Abildgaard, og fra 1800-tallet Christoffer Wilhelm Eckersberg, Christen Købke, Johan Th. Lundbye, Jørgen Roed, Martinus C. W. Rørbye, Wilhelm Marstrand og P. C. Skovgaard. Samlingen rummer også nationalromantiske billeder af Jørgen Sonne, Julius Exner, Christen Dalsgaard, og landskabsmalerier af Janus la Cour, samt socialrealistiske værker af Frants Henningsen og Edvard Petersen. Fra omkring århundredskiftet har museet en samling af Hammershøi[forklar yderligere] og hovedværker af P.S. Krøyer samt J.F. Willumsen.

Fra det modernistiske gennembrud i 1900-tallet findes værker af Harald Giersing, Edvard Weie, Olaf Rude, Vilhelm Lundstrøm og landskabsmalerier af Jens Søndergaard, Niels Lergaard og Oluf Høst. Abstrakte kunstere i museets samling tæller Richard Mortensen og Robert Jacobsens skulpturer. Den ekspressive kunst af Svend Wiig Hansen og den fabulerende af Asger Jorn og de øvrige COBRA-malere.

Fra den nyere tid ejer museet samlinger af Bjørn Nørgaard, Jens Birkemose og Per Kirkeby. Fra den nyeste tid er internationale kunstnere kommet ind i samlingen med værker af blandt andre Miwa Yanagi og Carsten Höller, ligesom installationskunsten har vundet indpas igennem bl.a. Olafur Eliasson, Tony Oursler, James Turrell og Bill Viola.

De 9 Rum er et særligt udstillingsafsnit i museets underetage, reserveret og specialindrettet til international lys-, video- og installationskunst.

Sluttetligt findes skulpturen Boy, der er skabt af Ron Mueck. Figuren er 4½ meter høj, og blev fremstillet i 1999. Skulpturen forestiller en dreng kun iklædt underbukser. Han sidder sammenkrøbet med bøjet ryg og armene oppe foran hovedet, så de delvist dækker det ansigt. I 2004 købte ARoS skulpturen, der har sin faste plads under museumsgaden ud mod Vester Allé, hvor den kan ses udefra.

Ledelse

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Galleri

Referencer

Eksterne henvisninger

Koordinater: 56°9′14.02″N 10°11′58.57″Ø / 56.1538944°N 10.1996028°Ø / 56.1538944; 10.1996028