Hjælp:Velkommen til Wikipedia: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Fjerner version 8748183 af Wikifakta (diskussion)
Linje 1: Linje 1:
{{WP-hjælpesider}}
= Kresten Bjerg =
Kresten Bjerg (født 12. december 1969) er en dansk kommunikationsrådgiver, sprogrådgiver og forfatter. Han har gennemført en række undersøgelser om læsbarhed, faglig formidling og digitalisering. I 2002 grundlage han kommunikationsbureauet Bjerg K (Bjerg Kommunikation). Bureauet har specialiseret sig i kommunikation for offentlige virksomheder. Se www.bjergk.dk

== Artikler, kronikker og essays ==

== Bogudgivelser ==

=== '''Skriveguiden til offentlige virksomheder (Hans Reitzels Forlag 2014, 2. oplag 2015)''' ===
Skriveguiden er et opgør med traditionelle skriveråd, som er blevet gentaget gennem de sidste 50 år, men som nyere forskning viser, ikke har den store effekt. Skriveguiden tilbyder en række sammenhængende skriveråd, som kan træde i stedet for traditionen. De er inspireret af amerikansk sprogteori, og deres effekt har vist sig større end de traditionelle skriveråd. Flere offentlige virksomheder bruger allerede skriverådene, bl.a. Folketinget. Skriveguiden fik flotte anmeldelser i fagpressen. Se [http://hansreitzel.dk/Kommunikation/Skriveguiden/9788741257426 Hans Reitzels hjemmeside].

=== '''Godt sprog i organisationer (Hans Reitzels Forlag 2014), red. Christina Holgård Sørensen.''' ===
Bogen giver indsigt i de praktiske og teoretiske overvejelser der skal til for at gennemføre sproglige forandringer i både private og offentlige organisationer. Du får konkrete råd til hvordan du analyserer kommunikationskulturen og teksterne, hvordan du undersøger modtagernes opfattelse af teksterne, og hvordan du knytter sprogarbejdets målsætninger til forretningen. Du får også eksempler på hvordan organisationer har løst de forskellige udfordringer der ofte er forbundet med arbejdet: Hvordan motiverer du ledere og medarbejdere, hvilke sproglige anbefalinger passer til situationen, og hvordan måler du effekten af arbejdet?

== Radio- og tv-interviews med Kresten Bjerg ==
Kresten Bjerg har ofte udtalt sig om kommunikation, digitalisering mv. i pressen. Han har også deltaget som gæst i en række radio- og tvudsendelser:
* TV 2 Lorry: [http://www.tv2lorry.dk/lounge/digitaliseringen-draeber-det-autonome-individ Digitaliseringen dræber det autonome individ] (09/04/2014).
* DR P1 Hjernekassen (med Peter Lund Madsen): [http://www.dr.dk/p1/hjernekassen-pa-p1/hjernekassen-pa-p1-81 Kommunikation - hvor svært kan det være?] (09/02/15).
* Radio 24syv Aflyttet: [http://www.radio24syv.dk/programmer/aflyttet/11553019/aflyttet-uge-19-2015/ Er demokrati og overvågning modsætninger?] (uge 19 2015).
* Radio 24syv Aflyttet: [http://www.radio24syv.dk/programmer/aflyttet/12201682/aflyttet-uge-38-2015/ Det offentliges digitale overvågning] (uge 38 2015)

== Blog ==
Kresten Bjerg har en blog, hvor han samler sine udgivne artikler, der ikke har med faget kommunikation at gøre. Typisk skriver han om litteratur, musik og historie. Se [[bjergblog.com]]{{WP-hjælpesider}}
{| align="right" style="background:transparent; border-bottom:1px 1px 0px 0px #a3b1bf solid;"
{| align="right" style="background:transparent; border-bottom:1px 1px 0px 0px #a3b1bf solid;"
|}
|}

Versionen fra 25. okt. 2016, 17:32

Velkommen til Wikipedia!

Det er rart at have dig med om bord. Vi er glade for, at du ønsker at hjælpe til med udviklingen af denne encyklopædi. Vi håber, at du vil nyde din deltagelse i Wikipedias fællesskab lige så meget som vi gør. At bidrage med viden er en stor og vigtig opgave og jo flere vi er, desto bedre. Som ny bidragyder kan du hurtigt føle dig overvældet af projektets størrelse og tilsyneladende kompleksitet, men bare rolig. Det bliver nemmere og mere klart med tiden. Hvis du føler, at du har brug for hjælp, står der erfarne Wikipedianere til din rådighed, så du kan lære grundretningslinjerne i projektet at kende. Vi har valgt at vise nogle ressourcer nedenfor, som kan hjælpe din start. Held og lykke, og god fornøjelse – Wikipedias brugere

Som en indføring til redigering i Wikipedia kan du med det samme gå i gang med at læse vores Guide, hvor du får en introduktion til de grundlæggende redigeringsfunktioner.

Vi henviser til en række sider, som er vigtige og kan hjælpe dig – men fortvivl ikke, hvis du laver fejl eller ikke kan få det ønskede resultat. Du kan ikke komme til at ødelægge noget, for alle fejl kan rettes, og du kan nemt få hjælp til at løse problemer.


At finde rundt

For at forstå Wikipedia skal du i første omgang være klar over, at Wikipedia består af to slags sider:

1. Sider, der er en del af encyklopædien selv, dvs. alle wikipedias artikler.

For at finde rundt i encyklopædien er det nemmeste blot at udføre en søgning i søgeboksen til højre. Derudover er alle artikler tilknyttet en eller flere kategorier, hvor du kan finde flere artikler indenfor samme emneområde.

2. Sider, der er en del af fællesskabet (brugt af bidragyderne til at hjælpe med opbygningen og vedligeholdelsen af encyklopædien).

Wikipedias fællesskabssider er blandt andet instruktioner, hjælpesider, politikker, normer, diskussioner, steder man kan lave anmodninger, sider man kan rapportere problemer på samt brugersider. Denne side er et eksempel på en sådan slags side. Disse er alle sider, vi bruger til at udvikle encyklopædien og til at kommunikere med hinanden på den mission. Her er en oversigt, du kan bruge til at finde rundt i fællesskabet:
Wikipedia:Forside – Wikipedias knudepunkt. Siden har links til det meste, og her er også enkelte råd til redigeringen af Wikipedia.

Integrerede projekter

Mentorprogrammet

Vores "regler"

Helt overordnet er Wikipedias regler kun udtryk for almindelig sund fornuft. Du behøver med andre ord ikke sætte dig ind i alle regler og normer for at skrive på Wikipedia. Det er dog en meget god idé kort at kigge på dem, der vedrører dig, og så ikke mindst disse fem overordnede principper:


Hvis du har brug for hjælp...

Der er to generelle måder at få hjælp til Wikipedia på: selvhjælp og assistance...

Selvhjælp involverer at læse hjælpe- og instruktionssiderne som denne på Wikipedia. Nogle meget informative selvhjælpssider er:

Hvis du går i stå, bliver forvirret eller omtåget, er der assistance til rådighed på Wikipedias nybegynderforum og anmodningssider – brug disse når selvhjælp ikke har givet dig et svar:

Der er også lister over brugere, der vil hjælpe dig: