Forskel mellem versioner af "Biskop Aage"

Spring til navigation Spring til søgning
176 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
→‎top: der forekommer at være bred enighed om markering af problemer ved brug af AWB
(→‎top: der forekommer at være bred enighed om markering af problemer ved brug af AWB)
{{forældet|Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.}}
 
'''Aage''' (rettere '''Aagge''', '''Ogge''') (død [[1167]]), blev biskop i [[Slesvig Stift]] [[1138]]. På grund af hans deltagelse i de politiske stridigheder måtte han kæmpe med en modbiskop og forlade Slesvig.
 
Aage valgtes efter biskop [[Rike]]s forflyttelse til [[Roskilde Stift]] (1138) af domkapitlet og menigheden i Slesvig til hans eftermand. Da kong [[Erik Lam]] imidlertid straks efter lod sin [[kapellan]], den [[Tyskere|tyskfødte]] Herman, indvie til det samme embede, kom det til uroligheder i [[Slesvig by]], ved hvilke Herman blev fordreven, idet [[klerk]]ene og bymændene foretrak en indfødt.
Det kom vel kort efter til et [[forlig]], ved hvilket kongen gav efter og forsørgede Herman på anden måde, men i den kort efter udbrudte tronstrid med [[Harald Kesja]]s søn [[Oluf Haraldsen|Oluf]] synes Aage at have holdt med denne og hans [[ærkebiskop]] [[Ærkebiskop Eskil|Eskil]], hvorfor han droges med ind i deres nederlag og blev fordreven i [[landflygtighed]] i [[Frankrig]]. Tyve år efter kaldtes han imidlertid tilbage til sit sæde af [[Valdemar den Store|Kong Valdemar]], for hvis vrede hans efterfølger [[Esbern]] havde måttet gå i landflygtighed. Ærkebiskop Eskil lyste ham nu i kirkens [[Bandlysning|band]], men han beholdt ikke des mindre på grund af kirkestriden sit embede lige til sin død i 1167.
 
{{DBL}}
188.448

redigeringer

Navigationsmenu