Forskel mellem versioner af "Radioaktivitet"

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 4 år siden
m
typofix
(Jeg har slettet tekst, og tilført nyt. Samt jeg har gjort sproget mere formeldt)
m (typofix)
Store kerner, dvs. samtlige kerner med flere end 83 protoner, er altid ustabile. Kerner med mellem 1 og 83 protoner findes i stabile isotoper, undtagen grundstof 43 – [[technetium]]. Stabiliteten sikres af en passende balance mellem neutroner og protoner. En given kerne kan herudover befinde sig i forskellige bevægelsestilstande. I grundtilstanden er nukleonerne 'pakket' bedst muligt. I anslåede tilstande har kernen et højere [[impulsmoment]], hvilket svarer til en højere energi.
 
Ved det radioaktive henfald afvikler en kerne sit nukleon-, neutron-, proton- eller energioverskud. Det er kerneskernens overskud der afgøre hvor ustabil kernen er. Afviklingen sker under udsendelse af partikler, eller elektromagnetisk stråling. Ved alfa- og betahenfald (se nedenstående) ændres atomkernens sammensætning, og der sker en [[grundstof]]omdannelse.
 
En radioaktiv kerne gennemgår en [[stokastisk proces]]. Kernen har mulighed for radioaktivt henfald. Tiden for henfaldet kan ikke forudsiges. Antallet af kerner aftager med en fast procent pr. tid, dvs. at det aftager eksponentielt.
6.435

redigeringer

Navigationsmenu