Forskel mellem versioner af "Bevaringsstatus"

Spring til navigation Spring til søgning
25 bytes fjernet ,  for 5 år siden
({{Rødlisten}})
For truede [[art]]er og arter der menes at være uddøde efter [[1500]] er definitionerne baseret på [[IUCN]]'s ('''I'''nternational '''U'''nion for '''C'''onservation of '''N'''ature and Natural Resources) [[Rødliste]]-kategorier fra [[1994]]-[[2000]] ( version 2.3) og siden [[2001]] (version 3.1). Herunder ses en simplificeret oversigt over kategorierne.
 
* '''Lav risiko'''</font> ('''LR'''): Arten er vurderet, men kvalificerer ikke som sårbar, moderat truet eller kritisk truet. Denne kategori består af tre underkategorier. Kategorien blev ophævet i version 3.1 og underkategorierne blev lavet til kategorier eller samlagt med andre kategorier. Underkategorierne i version 2.3 er:
**'''Ikke truet''' ('''lc'''LC). Denne kategori indeholder almindelige arter, samt arter hvor der måske er grund til bekymring, selvom arten ikke i øjeblikket er direkte truet. Den er blevet til kategori ('''LC''') i version 3.1. Eksempler på dyr i denne kategori kunne være [[leopard]]en og [[spækhugger]]en.
**'''Afhængig af bevaringsindsats''' ('''cd'''CD) Hvor en svækket bevaringsindsats kunne forrykke den økologiske balance, så arten flyttes over i en kategori for et højere risikoniveau. Denne underkategori blev samlagt med '''NT''' (næsten truet) i version 3.1.
**'''Næsten truet''' ('''nt'''NT) Arten er tæt på kvalificering som sårbar. Den er blevet til kategori ('''NT''') i version 3.1.
[[Image:Status iucn3.1 CR da.svg|thumb|Status '''CR''' (kritisk truet) i Rødliste-kategorier siden 2001 (IUCN v3.1).]]
* '''Sårbar'''</font> ('''VU'''): Der er en stor risiko for at arten [[uddød|uddør]] i vild tilstand på længere sigt. Et eksempel på en art i denne kategori kunne være [[Hvid haj|den hvide haj]].
21

redigeringer

Navigationsmenu