Sproglyd: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
126 bytes tilføjet ,  for 16 år siden
rettelse
(rettelse)
 
De enkelte sproglyd<ref>[[Retskrivningsordbogen]] nævner 2 [[Pluralis|flertalsformer]], sproglyd og sproglyde. Inden for sprogvidenskab bruges oftest flertalsformen sproglyd, for at skelne klart mellem sproglyd og almindelige lyde.</ref> er manifestationer af talens lydlige grundelementer.
I [[rigsdansk]] kan der høres ca. 60 elementære sproglydsproglyde, der udtrykker de ca. 37 [[fonem]]er i det [[Dansk (sprog)|danske sprog]].
Sproglyd med [[Stød (sproglyd)|stød]], regneser fnoget ganske særligt for dansk, det findes ikke i andre sprog.eks Stød regnes ikke for et separat fonem, damen detknytter sjældentsig givertil anledningstavelsen. tilStød findes ikke over hele Danmark, i en betydningsforskellang række syddanske dialekter er stødet fraværende.
Et andet eksempel er en ændret sproglyd ved et efterstillet "r" &ndash; garve, garver &ndash; r'et høres ikke, [[Medlyd|vokalen]] ændres bare; men regnes for en variation af samme fonem.<ref>Kilde: Niels Erik Wille: ''Fra Tegn til Tekster. En indføring'' (udkommer i [[2006]]). http://akira.ruc.dk/~new/TTE05/Kap_06_Talen.pdf</ref>
 
Anonym bruger

Navigationsmenu